Ansættelsesforhold hos Ryanair chokerer

Det fremgår af kontrakten mellem den italienske stewardesse og Ryanair, at den følger irsk lovgivning. Alligevel forsøger Alessandra Cocca nu sammen med det norske fagforbund Parat at kræve erstatning af Ryanair ved en norsk domstol.

Vicedirektør i Parat, Vegard Einan, siger til Morgenavisen Jyllands-Posten om aftalen:

»Den ansatte har ingen rettigheder, men alle forpligtelser. Arbejdsgiveren har ingen tilsvarende pligter, men alle rettigheder. Derfor er dette en slavekontrakt«.

Alessandra Coccas ansættelseskontrakt er blevet gennemgået af hovedorganisationen for kabineansatte i Danmark, FTF, der konkluderer, at kontrakten på adskillige punkter står i modstrid til lovgivning i både Danmark og EU.

»Jeg har læst ansættelseskontrakter i ti år, og jeg har aldrig set noget lignende,« siger Kia Dollerschell, advokat for FTF og ekstern lektor i arbejds- og ansættelsesret ved Københavns Universitet, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hendes udmelding bliver bakket op af advokat Peter Breum fra advokatfirmaet Elmer & Partnere, der mener, at der i kontrakten er tale om »helt usædvanlige vilkår«, og at den på en række punkter er »åbenlyst urimelig over for medarbejderen«.

Dagens Gossip