Antal tolke til Danmark er »umuligt« at vurdere

Det siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

»Det er helt umuligt at sige, fordi det er en konkret og individuel vurdering af den enkelte person. Men vi ved, at siden 2008 har vi brugt omkring 200 tolke. Vi har også brugt nogle tidligere, men den store del ligger efter 2008. Så tallet er ikke til at sige med sikkerhed,« siger Nick Hækkerup.

Aftalen om de afghanske tolke går ud på, at danske sagsbehandlere skal rejse til Afghanistan og foretage en konkret og individuel trusselsvurdering af hver enkelt afghaner, der har tolket for Danmark, og som er interesseret i at få asyl her i landet.

»Der vil blive sendt personer ned, som foretager sagsbehandling i Afghanistan, og det er min helt klare forventning, at den sagsbehandling vil skride frem på en fornuftig måde,« siger Nick Hækkerup.

Hvis tolkene findes egnet til at opnå asyl i Danmark, får de et visum til landet, bliver fragtet hertil og kan søge om asyl. Aftalen gælder tolke og andre faggrupper, der på nuværende tidspunkt er ansat til at hjælpe danske styrker i Afghanistan, samt alle tidligere ansatte.

Derudover kan tolke, der ikke ønsker eller kan få asyl i Danmark, tage en uddannelse på Danmarks regning eller få penge til at flytte til et andet sted i Afghanistan.

Storbritannien har netop fremlagt et lignende tilbud til afghanske tolke, men den store forskel på den danske og den britiske aftale er ifølge Nick Hækkerup, at Danmark foretager en konkret vurdering af den enkelte afghaners trusselsniveau.

Man kan nemlig ikke sige, at bare fordi man har arbejdet for Danmark eller andre udenlandske styrker i Afghanistan, så er man særligt truet, mener forsvarsministeren.

»Nej, det kan man ikke sige, men der er en formodning om, at hvis du har arbejdet for Danmark eller andre styrker eller den afghanske regering, så er du truet,« siger Nick Hækkerup.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti står som de eneste partier i Folketinget uden for aftalen.

Dagens Gossip