Antallet af afviste klager ryster Tibet-aktivister

Det er helt ude i skoven, at så mange klager fra Tibet-aktivister blev afvist af en række myndigheder under kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013.

Sådan lyder det fra Anders Højmark Andersen, formand for støttekomiteen for Tibet.

- Det er fuldstændig hovedrystende, og det er noget, vi har protesteret over i lang tid. Folk har uafhængigt af hinanden oplevet de her indgreb, og der har dannet sig et klart mønster, fortæller formanden til Ritzau.

Både Justitsministeriet, Rigsadvokaten, politidirektøren i København, Statsadvokaten i København og Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) enten afviste eller svarede ikke på klagerne. Det skriver Jyllands-Posten.

Avisen har gennemgået ti klager og advarsler fra blandet andet Støttekomiteen for Tibet. Da nogle sager gik videre til en højere instans, er der i alt tale om 15 afvisninger eller manglende svar.

- De her indgreb har været helt systematiske, og man har udelukkende holdt sig til politiets forklaringer, lyder kritikken fra Anders Højmark Andersen.

Han fortæller, at han efter et samråd i Folketinget med daværende justitsminister Morten Bødskov (S) i 2012 sendte ministeren en omfattende mail med en række øjenvidneskildringer og en undren over Bødskovs passivitet i sagen.

Anders Højmark Andersen fik aldrig svar fra justitsministeren.

Regeringen har netop bebudet, at en særlig undersøgelseskommission skal gennemgå Tibet-sagen og kinesiske statsbesøg i 2012-2014. Men flere iagttagere kritiserer myndighederne for ikke at have reageret før.

Formand i Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard, undrer sig til Jyllands-Posten over, at myndighederne ikke har reageret over de ophobende klager efter de kinesiske statsbesøg.

Justitsminister Søren Pind (V) afviser mandag at kommentere de nye oplysninger, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip