Antallet af dødsofre i Egypten passerer 500

Flest blev dræbt, da sikkerhedsmyndigheder ryddede to lejre, som tilhængere af den afsatte præsident Morsi havde etableret og holdt besat i flere uger.

Dødstallet kan dog vise sig at være meget højere, idet myndighedernes tal er baseret på indberetninger fra hospitaler og lighuse.

Men ifølge flere medier ligger der flere end 200 lig af ofre for gårsdagens aktion i Imammoskeen i det nordøstlige Cairo.

En journalist fra Reuters talte 228 lig svøb i hvide klæder. Det eksakte tal er vanskeligt at få overblik over, da mange af ligene samtidig blev flyttet og lagt i kister. Direktøren for den egyptiske afdeling af Human Rights Watch, Heba Morayef oplyser, at hun talte 235 lig.

Tidligere torsdag oplyste en ministeriel talsmand, Mohammed Fathalla, at mindst 421 af onsdagens ofre var civile, derudover mistede 43 politifolk og medlemmer af sikkerhedsstyrkerne livet.

Egyptens midlertidige regering har indført udgangsforbud torsdag aften og i nattetimerne for at hindre nye demonstrationer og etablering af nye lejre for tilhængere af den afsatte og fængslede præsident Morsi. Myndighederne forlængede torsdag hans fængsling med yderligere 30 dage.

Frygten for nye blodige sammenstød fik torsdag atter næring, da Det Muslimske Broderskab i Egypten indkaldte til protestmarcher i løbet af torsdag eftermiddag. Midt på eftermiddagen begyndte flere hundrede medlemmer af Det Muslimske Broderskab således en march i Middelhavsbyen Alexandria.

Den voldsomme og blodige rydning af Morsi-tilhængernes lejre har udløst international kritik.

Den tyrkiske premierminister Tayyip Erdogan har opfordret til, at FNs sikkerhedsråd indkaldes så hurtigt som muligt for at tage stilling til det, som Erdogan betegner som »massakren i Egypten«.

»De, der tier efter den massakre, er lige så skyldige, som de der udførte den,« lyder det fra Erdogan.

Den moderat islamistiske regering i Tyrkiet var blandt præsident Morsis væsentlige politiske og økonomiske støtter, og det samme gælder Det Muslimske Broderskab.

I Frankrig har præsident Francois Hollande bedt den egyptiske ambassadør i landet om at møde op og give en forklaring på, hvorfor rydningen af lejrene blev så voldsom.

Også ambassadørerne i Tyskland og Storbritannien er blevet bedt om at møde op og forklare

USA har betegnet de blodige begivenheder som »beklagelige« og bevæger sig i det hele taget på kattepoter omkring udviklingen i Egypten og har blandt andet afvist at betegne militærets afsættelse af Morsi som et kup. EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, har appelleret til, at Egypten ophæver undtagelsestilstanden, som blev indført efter aktionerne mod lejrene, og i Danmark har udviklingsminister Christian Friis Bach (R) besluttet at indstille bistanden til to konkrete projekter i Egypten til en værdi af 30 millioner kroner.

De eneste, der indtil nu har udtrykt forståelse for den militærstøttede midlertidige regerings voldsomme fremfærd, er De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain.

Emiraterne har sammen med Saudi-Arabien og Kuwait netop ydet Egyptens nye styre økonomisk støtte i milliardklassen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip