Antallet af kvindelige iværksætter-milliardærer i Asien eksploderer – Europa halter langt efter

På blot ti år har Asien mere end ottedoblet antallet af kvindelige dollar-milliardærer.

Og i Asien er det kvinderne selv, der skaber de store formuer som iværksættere:

Hele 52 procent af Asiens kvindelige milliardærer er førstegenerationsiværksættere. Det viser tal fra en rapport, UBS og PwC netop har udgivet.

I Europa er det kun 7 procent af de kvindelige milliardærer, som selv har skabt deres formue – de resterende 93 procent har arvet den af familien.

Danmarks egen kvindelige milliardær, Hanni Toosbuy Kasprzak, arvede familievirksomheden Ecco Sko, som blev stiftet af hendes fader, Karl Toosbuy, i 1963.

Heidi Wang, som er chef for Nordic-Chinese Chamber of Commerce og født i Taiwan, mener, der er flere forklaringer på, hvorfor Asien har mange kvindelige iværksætter-milliardærer og Europa har få.

- Danske kvinder skal nærmest forsvare sig selv, hvis de har lyst til at tjene mange penge og undskylde for succes. I Danmark anses det for umoralsk at tjene mange penge.

Rapporten om milliardærer fra UBS og PwC viser også, at hele 25 procent af milliardærer i Asien voksede op under fattige kår. Det gælder kun for 6 procent af de europæiske.

Det spiller også en rolle mener Heidi Wang.

- Kinesiske kvinder har fattigdom og dårligdom i bagagen, og de er ikke blege for at være "stræbere".

Otto Brøns-Peteresen, som er analysechef hos CEPOS, har ikke nogen enkel forklaring på fænomenet med de manglende kvindelige iværksætter-milliardærer i Europa og Danmark.

- Umiddelbart skulle man måske tro, at vi havde mange kvindelige iværksættere, fordi erhvervsfrekvensen er så høj, men de fleste kvinder er ansat i den offentlige sektor, siger han.

Han ser også de høje skatter, for eksempel topskatten, som et problem der kan afskrække folk fra at blive iværksættere.

Heidi Wang peger på bureaukratiet som en udfordring, der holder mange kvinder af banen. Ud over mindre bureaukrati, nævner hun andre ting, der kunne få flere kvinder i gang:

- Mentorer som kan støtte kvinder, iværksætternetværk for kvinder - og vigtigst: Find en god forretningspartner.

Og hun tilføjer:

- Det er et meget udbredt fænomen, at kinesiske kvinder låner penge fra omgangskredsen og finder en partner, inden man går i gang med projektet.

Og netop det med at finde den rette forretningspartner peger rapporten også på som noget afgørende for at blive rig som iværksætter.

En væsentlig del af forklaringen på det meget store antal iværksætter-milliardærer i Asien versus i Europe er også, at milliardærer er et nyere fænomen i den del af verden. Så kun få har arvet formuer.

Men det er kun en del af forklaringen, som heller ikke forklarer hvorfor andelen af kvindelige iværksætter-milliardærer i forhold til arve-milliardærer er knap tre gange højere i USA end i Europa.

På verdensplan er antallet af kvindelige milliardærer lidt hurtigere stigende end antallet af mandlige milliardærer, som dog stadig udgør omkring 90 procent.

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip