Antallet af lønmodtagere er steget med 40.000

Skrevet af admin

07/01/2015

Mest læste i dag

Den økonomiske krise skønnes at have kostet 100.000 private arbejdspladser i Danmark. Men nye tal fra Danmarks Statistik viser, at arbejdsmarkedet er i bedring, selvom der stadig er et stykke vej til tiden før krisen.

I oktober steg antallet af lønmodtagere med 2900 personer. Dermed var der 2.584.200 lønmodtagere i oktober, hvilket er mere end 40.000 flere end i foråret 2013.

Ifølge cheføkonom i Danske Bank Sten Bocian er det "rigtig godt nyt" for dansk økonomi.

Han peger på, at vi i Danmark hidtil har haft øjnene stift rettet mod tallet for, hvor mange ledige der er i Danmark. Men med offentliggørelsen af antallet af lønmodtagere er der kommet et nyt tal, som i virkeligheden er vigtigere for udviklingen på arbejdsmarkedet.

- Vi har dermed i Danmark fået en statistik, som svarer til den amerikanske arbejdsmarkedsrapport, som jo gennem mange år har tiltrukket sig stor opmærksomhed, siger Steen Bocian.

Dagens tal for beskæftigelsen viser en endnu større fremgang, end ledighedstallene har vist. Da det seneste ledighedstal blev offentliggjort tirsdag, viste det et fald i ledigheden fra oktober til november sidste år på 800 personer.

Og målte man fra september til oktober, faldt ledigheden med cirka 400 personer.

Det nye tal for antallet af lønmodtagere viser ifølge Steen Bocian, at arbejdsmarkedet er i "mere reel bedring", end ledighedsstatistikken hidtil har vist.

Det er også godt nyt for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som har håbet på at kunne udskrive valg på baggrund af en bedring i økonomien. Og her er fokus især rettet mod antallet af private job.

Der er især fremgang i byggeriet og i industrien. Dermed er udviklingen på arbejdsmarkedet den "øjeblikkelige solstrålehistorie" i dansk økonomi, mener cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Han peger til gengæld på, at stigningen i byggeriet hænger sammen med reparation af mange skader efter de kraftige skybrud, som ramte hovedstadsområdet og Vest- og Nordjylland i september og oktober.

Og så har danskerne ifølge Bo Sandberg sat gang i mange vedligeholdelsesopgaver på deres boliger, inden boligjobordningen udløb 1. januar.

- Den uheldige stop-and-go-politik betyder så desværre omvendt, at byggeriet står foran et opgavemæssigt tomrum i år, hvor boligjobordningen er ophørt, siger Bo Sandberg.

/ritzau/