Antallet af mikrokefali-ramte babyer i Brasilien stiger

Skrevet af admin

10/03/2016

Dagens topnyheder

Antallet af mikrokefali-ramte spædbørn i Brasilien stiger stadig.

Det brasilianske sundhedsministerium har ifølge Reuters onsdag opdateret antallet af anslåede tilfælde af sygdommen i landet. Det anslås nu, at der er 4976 mikrokefali-tilfælde, der er direkte relateret til det frygtede zikavirus. I sidste uge var tallet 4863.

Af de mange tilfælde er kun 745 dog bekræftet som værende relateret til zikavirusset. For en uge siden var det tal 641.

Den brasilianske regering siger onsdag, at den har sat en ny og lavere grænse for, hvornår et spædbarn har mikrokefali.

Grænsen sænkes fra en omkreds af kraniet på 32 centimeter til 31,9 centimeter for drenge og 31,5 for piger.

- Dette vil betyde, at en række normale børn ikke ryger med i statistikkerne, siger Wanderson Oliveira, embedsmand i sundhedsministeriet i Brasilien.

Selv om man nu skal have et mindre hoved for at få konstateret mikrokefali, stiger antallet af ramte altså.

Der er stadig ikke entydigt bevis for, at zikavirusset medfører mikrokefali. Brasilien betragter alligevel de fleste mikrokefali-tilfælde som relateret til zikavirusset.

Virusset bliver primært spredt via myg, men i flere lande, herunder Frankrig, er der også blevet registreret seksuelt overførte tilfælde.

Også Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler, at mænd, der kommer hjem fra områder med udbrud af zikavirus, og som har en partner, der er gravid eller i risiko for at blive det, skal bruge kondom i 28 dage efter sin hjemkomst.

Derudover anbefaler de også, at manden bruger kondom i seks måneder efter at være kommet sig over en påvist infektion med zikavirus.

Alle gravide eller kvinder, der påtænker at blive det, anbefales ikke at rejse til Syd- og Mellemamerika. Zika er blevet opdaget i omkring 40 lande, men Brasilien er hårdest ramt.

/ritzau/