Antallet af nye job i USA steg markant i februar

Skrevet af admin

04/03/2016

Dagens topnyheder

Der blev skabt 242.000 nye job i USA uden for landbruget i februar, viser det såkaldte kongetal fredag.

Det er langt bedre end forventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 195.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Arbejdsløsheden holdt sig desuden på 4,9 procent, hvilket var ventet af økonomerne.

Til sammenligning blev der i januar skabt 151.000 nye job i USA, mens der i december blev skabt 292.000 nye job.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen kalder dagens arbejdsmarkedsrapport for stærke tal, der vidner om en uventet fremgang.

- Det er først og fremmest servicesektoren, der trækker op. Trods globale problemer er der stadig fuld fart på amerikanernes privatforbrug, siger han i en skriftlig kommentar.

I Dansk Erhverv påpeger cheføkonom Steen Bocian, at det også er godt nyt for dansk økonomi, når USA er i god form.

- USA er vores tredjestørste eksportmarked. Samtidig er det stærke arbejdsmarked nok med til at sikre, at dollaren bliver ved med at være forholdsvis stærk i 2016. Det betyder rigtig meget for danske eksportører, siger han i en skriftlig kommentar.

Amerikanerne er kun blevet mere glade for de danske varer. Sidste år steg eksporten til USA steg med ti procent, hvor amerikanerne købte danske varer og tjenester for næsten 100 milliarder danske kroner.

Den amerikanske vækst har de senere år været et af de få lyspunkter i dansk eksport, siger seniorchefkonsulent Allan Sørensen, der er økonom i Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

- Væksten i USA har været markant højere end på vores nærmarkeder, og samtidig har den stærke dollar givet danske virksomheder en konkurrencefordel, siger han.

Siden 2010 har USA haft en vækst, der har været næsten tre gange så høj som eurolandene.

Den første fredag i hver måned kommer det såkaldte kongetal fra USA. Det er tallet for, hvor mange nye amerikanske job uden for landbruget, der er blevet skabt i den foregående måned.

/ritzau/