Antallet af overvægtige eksploderer i udviklingslande

Skrevet af admin

03/01/2014

Dagens topnyheder

Antallet af overvægtige mennesker i udviklingslande er næsten firedoblet til mere end 900 millioner mellem 1980 og 2008.

Sådan lyder det fredag fra Overseas Development Institut (ODI), der er en af Englands førende tænketanke indenfor udviklingsarbejde.

Dermed er mere end én tredjedel af alle voksne i verden overvægtige, svarende til 1460 millioner overvægtige eller svært overvægtige mennesker.

Mellem 1980 og 2008 steg antallet af berørte personer i udviklingslande fra en kvart milliard til 904 millioner mennesker.

I industrilandene steg tallet fra 321 millioner til 557 millioner mennesker.

- Den stigende grad af overvægt og fedme i udviklingslandene er alarmerende, siger Steve Wiggins, som er forsker og medforfatter til rapporten.

Det er med til at belaste sundhedssystemet i en alvorlig grad.

- Med den nuværende udvikling vil vi på globalt plan se en enorm stigning i antallet af mennesker, der lider af visse former for kræft, diabetes, slagtilfælde, hvilket vil lægge en enorm byrde på de offentlige sundhedssystemer, siger han.

Stigningen skyldes en ændring i kosten i udviklingslande, hvor de stigende indkomster gør, at folk skifter korn og rodfrugter ud med mere kød, fedt og sukkerholdige varer.

Overforbrug af fødevarer kombineret med et mere stillesiddende liv bærer også en del af skylden.

Med 70 procent har Nordamerika stadig det højeste antal af overvægtige voksne.

Nordafrika, Mellemøsten og Sydamerika oplevede en stigning i overvægt og fedme, der svarer til Europas på omkring 58 procent.

Ifølge rapporten er der kun en lille vilje blandt offentligheden og politikere til at ændre situationen.

- Regeringerne er nødt til at fokusere på oplysningskampagner, men det er stadig ikke nok, viser forskning.

- Den manglende handling står i skarp kontrast til de foranstaltninger, der er indført for at begrænse rygning i industrilande, siger Steve Wiggins.

/ritzau/AFP