Antallet af radikaliserede til Irak og Syrien er fordoblet

Antallet af radikaliserede, som rejser til Irak eller Syrien for at kæmpe, er mere end fordoblet siden sidste år til mindst 27.000.

Det viser en rapport fra konsulentvirksomheden The Soufan Group, som yder strategisk sikkerhedsrådgivning.

Flere rejser til den uroplagede region for at kæmpe under den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stats sorte faner.

- Fænomenet med udenlandske krigere i Irak og Syrien er i sandhed global, lyder det fra virksomheden, som har base i New York.

- Islamisk Stat har opnået succes ud over drømmene fra andre terroristgrupper, som nu fremstår konventionelle og endda gammeldags, som al-Qaeda.

- Den har givet energi til titusindvis af folk, som slutter sig til den og har inspireret mange flere til at støtte den, lyder det om Islamisk Stat.

I alt er mellem 27.000 og 30.000 udenlandske krigere fra 86 lande rejst til Irak og Syrien, hvilket skal sammenlignes med de omkring 12.000 udenlandske krigere, som rejste til Syrien ifølge en lignende rapport fra juni 2014.

Det største antal kommer fra Mellemøsten og Maghreb - Nordvestafrika - med omkring 8000 fra hver. Omkring 5000 kommer fra Europa, mens yderligere 4700 kommer fra tidligere sovjetrepublikker.

Ifølge Soufan Group vender mellem 20 og 30 procent af de udenlandske krigere hjem til deres hjemlande, hvilket skaber store udfordringer for de hjemlige sikkerhedstjenester, på grund af frygten for indenlandske angreb fra Islamisk Stat.

Den militante bevægelse har taget skylden for angreb i Paris, som kostede 130 livet, samt for en bombe på et russisk passagerfly, hvor 224 mistede livet.

Frygten for folk, som blive radikaliserede i kamp for Islamisk Stat, og senere vender hjem, har udløst en omfattende debat i særligt vestlige lande.

Flere har gjort det ulovligt at rejse til Syrien for at kæmpe i borgerkrigen, som har varet siden 2011.

- Som Islamisk Stat ændrer sit fokus fra at konsolidere kontrol af territorium til at angribe udenlandske fjender i deres eget hjemland (...) vil profilen af deres udenlandske rekrutter også ændre sig, lyder det fra Soufan Group.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip