Antallet af trafikdræbte kan blive rekordlavt

Skrevet af admin

31/12/2015

Dagens topnyheder

2015 kan med lidt held byde på en ny bundrekord i antallet af trafikdræbte i løbet af et kalenderår.

Ifølge Politiken viser politiets foreløbige statistik, at 155 er omkommet i trafikken indtil nu, men det tal bliver opjusteret en gang i januar.

Til den tid vil det vise sig, om det lykkes at kravle under den hidtidige bundrekord fra 2012 på 167 dræbte.

- Det ser positivt ud, vi ligger til at tangere rekorden, siger dokumentationschef Jesper Sølund fra Rådet for Sikker Trafik til Politiken.

Under alle omstændigheder er der tale om en nedadgående tendens, og Jesper Sølund peger på flere årsager til den positive udvikling.

Bedre og billigere sikkerhedsudstyr, flere rundkørsler og mindre spritkørsel har formentlig medvirket til et lavere antal dræbte.

Men omvendt udgør soloulykker, hvor der typisk er kørt for stærkt, fortsat en tredjedel, ligesom en tredjedel af de dræbte ikke havde sele på.

Endelig udgør unge mænd mellem 18 og 35 halvdelen af de dræbte ved eneulykker.

- Det er jo dem, der kan lide at køre stærkt, og vælger de at gøre det på strækninger med kurver og træer, går det nogle gange helt galt, siger dokumentationschefen.

Han er spændt på at se resultatet af evalueringen af firedoblingen af antallet af fotovogne i år og håber, at fremtiden byder på endnu bedre og endnu billigere sikkerhedsudstyr.

Danmark ligger ifølge Politiken på femtepladsen i Europa, når man sammenholder antallet af dræbte med antallet af kørte kilometer.

/ritzau/