Antibiotika og gigtmidler fosser ud i spildevandet: Renseanlæg fjerner ikke medicinrester

Antibiotika samt gigtmidlet Diclofenac svømmer rundt i de aarhusianske åer Egå og Viby udløb, beretter fagbladet Ingeniøren om.

Det viser en undersøgelse af spildevandet, som Aarhus Vand har foretaget i samarbejde med den internationale rådgivnings- og forskningsorganisation DHI, og hvis resultater er publiceret i Spildevandsteknisk Tidsskrift.

- Vores undersøgelse viser, at vi i dag ikke kan rense for alle lægemiddelrester på anlæggene. Desværre kan vi kun måle på 49 stoffer med de nuværende målemetoder, og det er jo i virkeligheden et problem. Det ville være relevant at se på de langt over tusind lægemidler, der bliver brugt i Danmark, siger Karen Klarskov Møller, Arbejdsmiljøleder hos Aarhus Vand til Ingeniøren.

Læs også: Dansk forskning: Sundt at træne i uren byluft

De nuværende renseanlæg er ikke egnet til at fjerne medicinresterne, som hospitaler og private hjem leder ud i kloaken.

Derfor kan forskerne se, at stofferne optræder i spildevand, der ledes ud i åer og vandløb, eller som siver ned i jorden.

Seks lægemidler optræder i langt højere værdier end anbefalet ud fra en såkaldt PNEC-skala (Predicted No Effect Concentration).

Læs også: Her er Danmarks værste giftdepoter

Diclofenac er et af dem, og det er bedre kendt som det smertestillende stof i den hyppigt anvendte creme Voltaren.

Det optræder tre-fire gange over PNEC-værdien i udløbene, mens antibiotikummet Erythromycin-dehydrat ligger tre og 16 gange over PNEC-værdien for henholdsvis Egå og Viby udløb.

Antibiotika optræder også og er særligt udskældt i forbindelse med, at det kan skabe en resistens blandt dyr og mennesker over for sygdomme.

 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip