Arabiske lande neddrosler kampen mod Islamisk Stat

Storbritannien har som det seneste vestlige land sendt sine krigsfly mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) i Syrien.

I forvejen angriber franske og amerikanske fly Islamisk Stat i Syrien og også i Irak.

Arabiske lande er også med i koalitionen mod IS, men det bliver mere og mere svært at få øje på arabiske krigsfly i det luftrum, hvor der rettes angreb mod den militante islamistiske bevægelse.

Den amerikanske tv-station CNN har set på de arabiske landes deltagelse og er nået frem til, at krigsfly fra De Forenede Arabiske Emirater og fra Saudi-Arabien deltager, men det er meget begrænset.

De gennemfører én mission mod IS - om måneden.

Jordan holdt ifølge CNN op med at angribe i august, og Bahrain indstillede sine bombardementer i efteråret.

CNN har kontaktet de arabiske lande for at høre, hvorfor de ikke angriber noget mere, men ingen af landene har svaret tv-stationen.

Forleden kom det frem, at USA's forsvarsministerium har sendt breve til sine allierede, herunder Danmark og de øvrige skandinaviske lande, og bedt om mere støtte i kampen mod Islamisk Stat. Blandt andet efterlyser amerikanerne elitesoldater.

Analytikere peger på, at de arabiske lande er mere interesserede i den konflikt, der raser i Yemen.

Her støtter de to store rivaler i den muslimske verden i Mellemøsten hver sin side.

Det shiamuslimske Iran støtter de shiaoprørere, der i fjor erobrede hovedstaden Sanaa, og da det skete, fandt de sunnimuslimske arabiske stater med Saudi-Arabien i spidsen sammen for at slå igen.

Fawaz Gerges, professor på Mellemøststudier på London School of Economics, siger, at det er en krig, der kører døgnet rundt.

- Saudierne og emiraterne - de to lande med de mest slagkraftige flystyrker - er i luften med kampfly over Yemen. Her ser man, at de prioriterer kampen i Yemen over kampen mod IS, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip