Arbejdere under Qatar-VM: Arbejd eller vi tager dit pas

Skrevet af admin

31/03/2016

Mest læste i dag

Forberedelserne til verdensmesterskaberne i fodbold i Qatar i 2022 har allerede fået meget kritik.

Og den kritik tager nu til, kan en ny rapport fra Amnesty International konkludere.

Amnesty har gennem 2015 talt med 234 migrantarbejdere, som arbejder på VM-stadionet Khalifa.

Og samtlige 234 beretter om udnyttelse og brud på deres rettigheder - i nogle tilfælde om forhold, der udgør tvangsarbejde.

Blandt andet fortæller nogle af migrantarbejderne, der primært kommer fra Bangladesh, Indien og Nepal, at deres overordnede kan finde på at tilbageholde deres pas for at sikre sig, at arbejderne ikke siger jobbet op og forlader Qatar i protest.

Derudover fortæller rapporten, at arbejderne af og til kan gå i flere måneder uden at få løn, samtidig med at lønnen er langt lavere, end hvad de var blevet stillet i udsigt.

- Misbruget mod de her migrantarbejdere er en plet på fodboldverdenens samvittighed, siger generalsekretæren for Amnesty International, Salil Shetty, i rapporten.

- For spillere og fans er et VM-stadion et paradis. Men for nogle af de arbejdere vi talte med, er det et levende helvede, tilføjer han.

En af de arbejdere, som Amnesty har snakket med, fortæller, at han er blevet truet med, at han aldrig vil få lov til at forlade landet, hvis han på nogen måde klager offentligt over arbejdsforholdene.

- Mit liv her er som et fængsel. Jobbet er svært, og vi arbejder mange timer i streg i varmen. Da jeg første gang klagede over forholdene, sagde min chef, at det ville få fatale følger, hvis jeg råbte op, forklarer en mand, der er anonym i rapporten.

Lige siden Qatar i 2010 vandt værtskabet for VM-slutrunden i 2022, har landet været udsat for stor kritik fra Amnesty og en lang række andre menneskerettighedsorganisationer.

Chefen for Qatars arrangørkomité, Hassan Al Thawadi, erkender, at arbejdernes forhold fortsat halter. Men han peger på, at der er sket forbedringer.

- Vi har hele tiden sagt, at vi ikke har nogen tryllestav, der kan løse dette problem lige med det samme, siger han ifølge Reuters og kalder VM for en "katalysator for ændringer".

- Vi løser problemer hver dag, lyder det videre.

/ritzau/