Arbejdernes Landsbank: Vi bliver ikke i Østjydsk

Arbejdernes Landsbank er klar til mere vækst via flere filialer og mulige opkøb. Men banken har ingen planer om et blive som medejer af Østjydsk Bank. Landsbanken har blot stillet en garanti til rådighed, der kan være med til at sikre, at Østjydsk Bank får tilført den nødvendige kapital.

Sådan lyder det fra ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank, Gert R. Jonassen.

Kommentaren kommer efter, at det fredag morgen kom frem, at Arbejdernes Landsbank overtager tre filialer fra den stærkt nødlidende Østjydsk Bank. Samtidig har Arbejdernes Landsbank stillet en garanti på 37,5 mio. kr. som led i den kapitaludvidelse på 170 mio. kr., som Østjydsk Bank skal have gennemført for at kunne overleve.

»Det er en samlet pakkeløsning, vi har lavet, men det er ikke ensbetydende med, at vi vil sidde som ejer af Østjydsk Bank i lang tid. Vi har ingen planer om at være passiv medejer af et mindre pengeinstitut, og vi regner med, at lokale investorer vil gå ind og købe aktierne,« siger Gert R. Jonassen.

»Vi får et gebyr for at stille garantien til rådighed, og det er det, vi tjener på,« siger Gert R. Jonassen, der indrømmer, at det er en noget anderledes redningsplan for en bank end vi hidtil har set her i finanskrisen.

Arbejdernes Landsbank har en fondsforretning på 15 mia. kr. og det er en del af den, som bliver brugt til at hjælpe det jyske pengeinstitut.

Landsbanken har gennem noget tid været inde og forhandle om en løsning, hvor den hjalp med at tilføre kapital til Østjydsk Bank. I forløbet kom pludselig muligheden op med at købe nogle af filialerne.

Det drejer sig om Horsens, Vejle og Skanderborg. Arbejdernes Landsbank har allerede 25 filialer i Jylland og vil gerne have flere. Specielt op langs den jyske motorvej fra trekants-området og helt op til Randers.

Det andet ben i strategien for Arbejdernes Landsbank er opkøb, når der kommer noget forbi, som passer ind. Udover de tre nye filialer har banken for nogle år siden købt Nordisk factoring og nogle kunder blevet købt ud af finansiel stabilitet.

»For os handler det hele tiden om at blive større. Kravene til hvordan vi driver bank fra lovgivningens side vokser hele tiden. Det gør, at vi skal have flere ansatte. Det koster penge, og den eneste måde, hvorpå vi kan holde omkostningerne nede, er ved at tilført mere forretning,« siger Gert R. Jonassen.

Arbejdernes Landsbank kom i februar med regnskab for 2012 og det viste et resultat før skat på 560 mio. kr., hvilket er rekord. Hovedaktionær er stadig fagbevægelsens, men der er også 22.000 private aktionærer.

Dagens Gossip