Arbejdsgivere presser på for bedre integration

Skrevet af admin

13/12/2015

Dagens topnyheder

I et større udspil går Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i brechen for, at få flygtninge og indvandrere hurtigere ind på arbejdsmarkedet og ud af offentlig forsørgelse.

DA har fremsendt 67 konkrete tiltag til regeringen, og de har til formål at få flygtninge og indvandrere hurtigere i job. Det omhandler blandt andet at rykke flygtninge til der, hvor der er job, afdække kompetencer hurtigt og kombinere sprogundervisning med virksomhedsforløb.

- Efter DA’s opfattelse er det helt afgørende, at indsatsen i højere grad tager afsæt i at bringe flygtninge i job. Både i bopælsfordelingen og i kommunernes tilbud til flygtninge er der for lidt fokus på job.

- Myndighederne spiller en afgørende rolle for en vellykket integrationsindsats, anfører viceadministrerende direktør Pernille Knudsen.

At få flygtninge og indvandrere i job er dog ikke en let opgave, for der er store udfordringer.

- Der er mange indvandrere, der ikke har en uddannelse. Det er en stor udfordring i specielt Danmark, hvor der hele tiden stilles større og større krav til uddannelse, siger analyse- og forskningschef hos det kommunale forskningsinstitut Kora Hans Hummelgaard og fortsætter:

- Og så mangler de sproglige kompetencer. Samtidig har flygtninge typisk ikke de netværk, der ofte er udslagsgivende for at få job i Danmark.

Desuden er der ikke så store lønforskelle i Danmark, så virksomhederne ansætter ifølge Hans Hummelgaard hellere en uddannet end en uuddannet.

- En løsning er at opgradere uddannelsesniveauet, men det er ikke let. Ser man generelt på efteruddannelsessystemet, så har vi ikke fundet de vises sten, og flere undersøgelser viser, at mange efteruddannelser ikke har en effekt, siger Hans Hummelgaard.

Mens DA stiller 67 forslag til, hvad kommunerne og staten skal gøre, mener han, at det afgørende er de danske virksomheder.

- En vigtig vej er, at virksomhederne stiller flere løntilskudsjob til rådighed. Ikke mindst dér kan DA gøre en indsats, siger Hans Hummelgaard.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen blandt indvandre fra ikkevestlige lande faldt fra 54,6 procent i 2008 til 47,7 procent i 2013.

/ritzau/