Arbejdsmarkedet er vredet skævt

Trods de seneste kvartalers tegn på økonomisk fremgang er skævvridningen på arbejdsmarkedet blevet værre mange steder i landet, viser en analyse fra Nykredit ifølge Jyllands-Posten.

Lykkes det ikke at vende udviklingen, kan det både dæmpe opsvinget og skabe varige problemer på arbejdsmarkedet i form af flaskehalse og en højere ledighed, advarer Nykredit og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Problemet bliver værre, i takt med at mange af de nye job, som i dag skabes, ligger i andre brancher end dem, som mistede job under krisen.

Samtidig er der allerede nu mangel på højtuddannede flere steder i landet, mens ufaglærte stadig mister job.

- Bider problemet sig fast, kan det øge langtidsledigheden, og det vil koste dyrt på samfundsøkonomien, siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, til Jyllands-Posten.

Desuden viser en analyse fra AE, at langt de fleste job siden 2009 er skabt i kun fem af landets kommuner, mens resten af landet stadig har det svært.

Situationen øger ifølge erhvervsorganisationen Dansk Erhverv behovet for præcise og hurtige tiltag i den beskæftigelsesreform, som regeringen har bebudet, og som blandt andet skal sikre, at virksomhederne får stillet den mest kvalificerede arbejdskraft til rådighed.

- Vi så i højkonjunkturen sidste gang, at der hurtigt kom til at mangle arbejdskraft. Det vil vi snart opleve igen, siger Ole Steen Olsen, arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Erhverv, til Jyllands-Posten.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) afventer anbefalingerne til fremtidens beskæftigelsesindsats fra et udvalg under tidligere minister Carsten Koch (S), som skulle komme i denne måned.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip