Arbejdsmarkedet i USA er nu i fuld beskæftigelse

Der blev i november skabt 211.000 job i USA uden for landbruget, hvilket er anden måned i streg med flot fremgang, viser det såkaldte kongetal fredag.

Desuden er arbejdsløsheden uændret på fem procent, og tallene glæder økonomer.

- Efter syv år med nulrenter er første renteforhøjelse i USA i næsten ti år på trapperne. Det understreges af en jobvækst på hele 211.000 arbejdsplader i november.

- I oktober blev der skabt 298.000. Med en arbejdsløshed på fem procent er det amerikanske arbejdsmarked nu i fuld beskæftigelse, siger Kim Blindbæk, makroanalytiker i Sydbank.

Kongetallet er en strømpil for, hvordan verdensøkonomien har det, da USA er verdens største økonomi.

Kommentatorer venter, at fremgangen betyder, at den amerikanske forbundsbank, Fed, sandsynligvis for første gang i knap ti år vil sætte renten op i december.

- Der er fortsat rigtig godt gang i det amerikanske jobmarked, hvilket er en rigtig god nyhed for væksten i USA, væksten i verdensøkonomien og for de danske eksportmuligheder, siger Dansk Industris økonom Allan Sørensen.

Han forventer også, at Fed hæver renten til december.

De seneste amerikanske væksttal viser, at økonomien voksede med 2,1 procent i tredje kvartal, opgjort som årsvækst.

- De amerikanske forbrugere er i rigtig godt humør for tiden, hvilket sammen med de nedbragte lagre gør, at vi er forholdsvis optimistiske omkring amerikansk økonomi i de kommende kvartaler, dette bliver blot bekræftet af de nye beskæftigelsestal, siger Allan Sørensen.

USA er Danmark tredjestørste eksportmarked, og aftager dansk producerede varer og tjenester for 100 milliarder kroner årligt.

I de første tre kvartaler af 2015 er eksporten til USA steget med 14,3 procent i forhold til de samme tre kvartaler året før ifølge tal fra Dansk Industri.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip