Arbejdsmarkedsforsker: Storkonflikt kan være på vej

Skrevet af admin

17/02/2014

Dagens topnyheder

Fagforeningerne har på deres medlemmers vegne indtil videre udvist meget stor tilbageholdenhed ved de igangværende overenskomstforhandlinger.

Det vurderer en række arbejdsmarkedsforskere, som finder det højst sandsynligt, at de moderrate lønstigninger på knap fem kroner i timen over de næste tre år vil blive udhulet af inflationen.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet kalkerer de seneste aftaler her i weekenden langt hen af vejen elementer fra forrige weekends forlig på industriområdet.

- Og det samme vil vi nok se ved de kommende forhandlinger. Der er jo over 500 overenskomster alt i alt, der skal fornys.

- Der er lidt ekstra afsat til lønmodtagerne ud over lønnen, så fagforeningerne kan sige til medlemmerne: Stem nu ja ved urafstemningen, siger han og fortsætter:

- Men arbejdsgiversiden kan være de mest tilfredse og må have svært ved at få armene ned over de nye treårige aftaler med lave omkostningsstigninger, som vil gavne deres konkurrenceevne.

Henning Jørgensen vil ikke afvise, at de kommende afstemninger blandt lønmodtagerne kan føre til en storkonflikt, som vi ikke har haft i Danmark siden 1998.

- I efterkrigstiden har vi haft storkonflikter hvert 12. til 13. år i gennemsnit. Nu er det 16 år siden, så ifølge statistikken er det er jo på høje tid.

- Så må befolkningen jo ud og købe gær igen. Det er langtfra sikkert. Men intet er afgjort, før tingene har været til urafstemning på lønmodtagersiden til marts, siger han og er spændt på de kommende urafstemninger:

- Lønmodtagerne kan jo godt gennemskue, at med lønstigninger på 1,5 procent i snit og med en inflation på 1,3 procent, så skal der ikke ske ret meget med inflationen de kommende år, før deres realløn bliver udhulet.

/ritzau/