Arbejdsskader opstår sjældent på jobbet

Når lønmodtagere bliver så syge, at det indberettes som erhvervssygdom, er der sjældent noget om snakken.

Hele tre ud af fire anmeldte erhvervssygdomme (arbejdsskader) stammer fra hjemmet, det vurderer Arbejdsskadestyrelsen, skriver Agenda.

Fra 2011 til 2012 er antallet af anmeldte erhvervssygdomme steget. Men selvom debatten om hårdt arbejdsmiljø, der gør de ansatte syge, fylder meget i debatten, opstår sygdommen oftest i privatlivet.

Især psykiske mén, der menes at være opstået på arbejdspladsen, anerkendes meget sjældent som erhvervssygdom.

Kun cirka fem procent af de anmeldte tilfælde anerkendes af Arbejdsskadestyrelsen som en erhvervssygdom.

De få anerkendte tilfælde af psykisk sygdom opstået på arbejdspladsen kommer på trods af en stigning i antallet af anmeldelser. I 2011 blev der anmeldt 3.484 tilfælde - det tal var i 2012 steget til 4.475.

- Det viser med tydelighed, at afsættet for vurdering af erhvervssygdommenes omfang skal være anerkendte arbejdsskader og ikke det samlede antal anmeldelser, hvor hovedparten af tilfældene skyldes forhold, der ligger uden for arbejdet, vurderes det i Agenda.

Den køber man dog ikke i FOA, der er fagforening for blandt andet social- og sundhedshjælpere, der både fysisk og psykisk kan have et hårdt arbejdsmiljø.

- Ret skal være ret, men vi oplever, at arbejdsgiverne forsøger at presse igennem, at en skade er opstået i hjemmet og ikke på arbejdspladsen. Det kan vi selvfølgelig ikke acceptere, for vores statistikker og målinger viser, at der mange steder er et psykisk belastende arbejdsmiljø, siger forbundssekretær i FOA, Inger Bolwinkel, til Newspaq.

- Det er klart, at hvis det går dårligt derhjemme, så kan det belaste psykisk. Men vores medlemmer oplever ofte trusler, mobning og endda vold, så det kan være en kamp at få anerkendt, at den psykiske skade er sket på arbejdspladsen, siger forbundssekretæren.

Kilde: Agenda

Dagens Gossip