Arbejdstilsynet kan ikke blande sig i dårlig ledelse

Skrevet af admin

29/01/2014

Mest læste i dag

Hvis et dårligt psykisk arbejdsmiljø skyldes chefernes ledelsesstil, så har Arbejdstilsynet ikke beføjelse til at gå ind i sagen, sådan som arbejdsmiljøloven ser ud i dag,

S, SF og Enhedslisten ønsker derfor en lovændring, skriver Avisen.dk

- Det er arbejdsmiljølovens største problem overhovedet, siger Ole Gunni Busck, lektor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, til netavisen.

I disse år bliver ansatte mere og mere pressede, og Arbejdstilsynet har ingen midler til at gøre noget ved det, der ofte gør folk syge, nemlig dårlig ledelse. Det er decideret pinligt, mener han.

Sidste år blev det psykiske og fysiske arbejdsmiljø formelt ligestillet. Alligevel er Arbejdstilsynets beføjelser på området bestemt af en lov, der ikke har været til revision siden 1995.

Den siger, at alt, der hører under ledelsesretten, må Arbejdstilsynet ikke blande sig i.

Men eksempelvis hård ledelsesstil, fyringstrusler og overvågning er ikke blandt de problemer inden for det psykiske arbejdsmiljø, som Arbejdstilsynet har mulighed for at føre tilsyn med, skriver tilsynschef Karsten Bach Christensen i en mail til Avisen.dk

- Det lyder helt tosset. Det virker som et eksempel på en lov, der ikke er fulgt med tiden. Der er sket meget siden 1995, siger Lennart Damsbo-Andersen (S), formand for Beskæftigelsesudvalget, til Avisen.dk.

Han vil nu rejse det for beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) med henblik på at drøfte, om loven bør ændres.

Det samme vil Eigil Andersen, arbejdsmiljøordfører for SF.

Arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten, Jørgen Arbo-Bæhr, mener, at "det er et bevis på, at Arbejdstilsynet ikke er i stand til at gøre tilstrækkelig meget, når det handler om det psykiske arbejdsmiljø".

/ritzau/