Argentinas socialistkandidat erkender valgnederlag

Fremover bliver Argentina formentlig drejet i en konservativ retning, efter at Mauricio Macri ser ud til at have vundet søndagens præsidentvalg.

Venstrefløjens kandidat til præsidentposten i Argentina, Daniel Scioli, har allerede ringet og ønsket sin modstander til lykke med valgsejren, selvom blot to tredjedele af stemmerne er talt op efter søndagens valg.

Og Mauricio Macri meddeler natten til mandag dansk tid, at Argentina vil spore sig ind på en ny kurs.

- Dette er en historisk dag, det er begyndelsen på en ny æra, der vil blive fantastisk, siger Macri i sin første tale efter valget ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge AFP er 69 procent af stemmerne talt op kort før klokken 02 natten til mandag dansk tid.

Optællingen viser, at Macri har fået opbakning fra 53,3 procent af vælgerne, mens Daniel Scioli står til 46,7 procent.

Alt tyder dermed på, at den konservative Mauricio Macri vinder valget, og det har Scioli taget konsekvensen af.

- Det argentinske folk har valgt en ny præsident, Mauricia Macri, som jeg netop har ringet op og ønsket til lykke, siger Scioli til sine støtter ifølge Reuters.

Scioli, der er guvernør i Buenos Aires, var ellers udset som afløseren til det såkaldte Kirchner-dynasti.

Det er ægteparret Nestor og Christina Kirchner, der med hård hånd har regeret Argentina de seneste 12 år. Nestor Kirchner døde i 2010 og blev afløst som præsident af sin kone.

De har begge været stærkt omstridte både internt i Argentina og i forhold til omverdenen og de internationale banker.

Ægteparrets politik var venstrepopulistisk og byggede på handelsprotektionisme og løfter om mere velfærd.

Scioli, der var en ihærdig sejler med hurtiggående speedbåde og i 1989 mistede en arm under et race, var Nestor Kirchners vicepræsident fra 2003 til 2007.

Han har i sin valgkamp lovet at beskytte "kirchnerismen", men han har samtidig også lovet en ny stil for at tiltrække flere investeringer til Argentina og øge produktiviteten i landet.

Macri på sin side har ført kampagne på, at han som præsident øjeblikkeligt vil gøre op med Kirchner-parrets enerådige økonomiske politik og fjendtlige forhold til omverdenen.

/ritzau/

Dagens Gossip