Argentinsk pave var en outsider

Der nåede at komme sort røg fra Vatikanet hele fire gange, inden det onsdag aften stod klart, at verdens 1,2 milliarder katolikker havde fået en ny pave.

Kort efter klokken 19 steg hvid røg endelig mod himlen, og den argentinske ærkebiskop Jorge Mario Bergoglio kunne træde ud på balkonen på Peterspladsen i Rom som nyt overhoved for den katolske kirke.

Argentineren er den første pave nogensinde fra Latinamerika, og han bliver også den første nogensinde, der tager navnet Frans som sit selvvalgte pavenavn.

Navnet har ikke tidligere været båret af nogen pave, men Frans af Assisi, som blev født i 1100-tallet, er en af kristendommens mest berømte figurer.

Ifølge flere internationale medier var Bergoglio også med i opløbet ved det sidste konklave, der blev afholdt i 2005. Her tabte han angiveligt snævert til pave Benedict XVI, der valgte at abdicere i februar.

For langt de fleste kom det imidlertid som en stor overraskelse, at det var den 76-årige argentiner, der endte med at løbe med et flertal af kardinal-kollegernes stemmer.

Jorge Mario Bergoglio beskrives som en beskeden mand og en moderat katolik, der er kendt for sine gode forhandlingsevner samt en vilje til at udfordre magtfulde interesser.

Han blev født i Buenos Aires som søn af en italiensk jernbanearbejder og hans argentinske kone.

Senere læste han kemi på universitetet, og i 1958 blev han optaget i Jesu Selskab - også kaldet Jesuiterordenen.

Han blev ordineret som præst i 1969, og i 1992 blev han udnævnt til hjælpebiskop i Buenos Aires af pave Johannes Paul II.

Samme år blev han bispeviet, og i 1998 overtog han som ærkebiskop. Fem år senere blev han ophøjet til kardinal.

Jorge Mario Bergoglio bor til daglig i en lille lejlighed uden for Buenos Aires efter at have afvist en komfortabel bolig, der blev stillet ham til rådighed som ærkebiskop.

Han tilbringer efter sigende sine weekender i ensomhed og tager helst bussen, når han skal omkring.

Den nye pave Frans den første er nummer 266 i den katolske kirke.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip