Aristokratiske politikere beskyldes for korruption

Det var prisen, som Lord Cunningham, Labour-medlem af det britiske Overhus, krævede for at fungere som personlig lobbyist for et solenergiselskab.

Men selskabet eksisterer ikke. Det var opfundet til lejligheden af en journalist fra avisen Sunday Times, der hemmeligt filmede den adelige politiker og to af hans kolleger, der alle tilbød at tale selskabets sag i parlamentet - til gengæld for kontant betaling.

Lord Cunningham og hans Labour-kollega Lord Mackenzie er begge blevet suspenderet af partiet, mens Lord Laird, der repræsenterer det nordiske unionistparti, er trådt tilbage som partiets indpisker, mens den påståede korruption undersøges.

Overhusets regler siger, at medlemmer ikke må tage betaling for at fremføre en særlig agenda og dermed tjene penge på deres medlemskab af parlamentet. Men Jack Cunningham, tidligere landbrugsminister og adlet under navnet Baron Cunningham af Felling, afviser ifølge BBC beskyldningen i Sunday Times.

»Jeg nægter enhver aftale om at bryde Overhusets adfærdskodeks. Faktisk husker jeg, at jeg understregede, at jeg kun ville operere inden for reglerne,« lyder det i en skriftlig kommentar fra politikeren, der ifølge Sunday Times fortalte reporteren, at han var »pengene værd«, fordi han kunne skaffet det fiktive energiselskab adgang til ledende politikere fra de tre store partier i parlamentet.

Nu siger Lord Cunningham imidlertid, at han udelukkende krævede en »fantasifuld« månedsløn på 100.000 kroner, fordi han mistænkte, at selskabets repræsentant var journalist.

De to andre lord’er nægter også beskyldningerne, men for Lord Laird er der flere problemer i vente. BBC-programmet Panorama vil i den kommende uge bringe et indslag, hvor den nordirske politiker tilbyder sine tjenester til et firma fra Fiji, der reelt er opdigtet af journalister fra BBC og Daily Telegraph.

De samme journalister har afsløret den konservative toppolitiker Patrick Mercer i at sælge et adgangskort til parlamentet for 35.000 kroner. Mercer trådte fredag tilbage som konservativ indpisker, forlod partiet og meddelte, at han ikke genopstiller ved næste parlamentsvalg.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip