Arkæologer gør gravkapel klar til dronningen

Det er et helt specielt stykke arbejde, der er gået i gang i Roskilde Domkirke i disse dage. Forberedelsen af det gravkapel, hvor dronning Margrethe og prins Henrik engang skal begraves, er gået ind i sin sidste fase.

- I 2010 blev Skt. Birgittes kapel udpeget som fremtidigt gravkapel for regentparret, og i den forbindelse blev det også afsløret, at Bjørn Nørgaard havde arbejdet på et gravmæle, siger David Høyer, formidlingsansvarlig ved Roskilde Domkirke.

- Nu er vi der, hvor vi skal til at lave en arkæologisk udgravning i kapellet forud for etableringen af det fremtidige gravmæle og en krypt, tilføjer han.

Gulvet i Skt. Birgittes kapel inde i domkirken er fjernet, og Nationalmuseets arkæologer er gået i gang med at grave i jorden nedenunder. Det er den første arkæologiske udgravning inde i Roskilde Domkirke i mere end 60 år.

- Kapellet er bygget i den sidste halvdel af 1400-tallet på en del af domkirkepladsen, som tidligere var kirkegård, så arkæologerne vil uden tvivl finde grave.

- Men vi håber også på at finde resterne af det kloster, der hørte til den oprindelige domkirke, der blev bygget i omkring 1080, siger David Høyer.

Hvornår regentparrets gravkapel vil stå klar, afhænger af, hvor meget arkæologerne får gravet frem under gulvet. Jo flere fund - desto længere tid vil det tage at gøre gravkapellet færdigt. Og det kan tage flere år.

Skt. Birgittes kapel er opført i katolsk tid i sidste halvdel af 1400-tallet af biskop Oluf Mortensen.

Kapellet er viet til den svenske helgen Skt. Birgitte af Vadstena, som var en af middelalderens store helgenskikkelser.

I 1655 blev der i en del af kapellets gulv indrettet en mindre gravkrypt til Kirsten Munk og Christian IV's børn.

/ritzau/

 

Dagens Gossip