Arkæologisk chef: Palmyra kan genopbygges på fem år

Chefen for Syriens antikke og arkæologiske værdier, siger mandag, at hans afdeling skal bruge fem år på at genopbygge ruinerne i oldtidsbyen Palmyra, som Islamisk Stat (IS) har ødelagt, skriver AFP.

- Vi har teknologi, viden og ansatte, som er kvalificeret til opgaven. Med Unescos tilladelse, så kan vi allerede begynde arbejdet inden for et års tid. 80 procent af ruinerne er i fin stand, siger chefen for Syriens antikke og arkæologiske værdier, Maamoun Abdulkarim til AFP.

Abdulkarims kommentar kommer i kølvandet på, at den syriske hær med støtte fra Rusland søndag fordrev de sidste IS-tropper fra Palmyra efter tre ugers kampe i byen.

Russiske landtropper deltog ikke i aktionen, men det gjorde det russiske luftvåben, da de med luftstøtte hjalp de syriske tropper på jorden. Rusland vil fortsætte med at yde den syriske hær luftstøtte.

- Vi taler kun om luftstøtte fra vores flyvevåben, siger talsperson for den russiske regering Dmitrij Peskov mandag til journalister.

- Efter tilbagetrækningen af dele af vores militærbidrag i Syrien, vil vores luftvåben fortsat bekæmpe terrorister fra to luftbaser - Hmeymim og Tartous - og stadig støtte den syriske hær.

IS indtog Palmyra i maj sidste år, og skabte international bekymring for oldtidsbyens uvurderlige ruiner.

Jihadisterne brugte Palmyras romerske teater til offentlige henrettelser og de dræbte også byens tidligere chef for antikke og arkæologiske værdier.

IS har blandt andet ødelagt flere templer i den oldtidsbyen, som er flere tusind år gamle, men Abdulkarim fortæller, at en hemmelig plan har været sat i værk for at bevare så meget af byen som muligt.

- Vi har arbejdet hårdt på at overbevise IS, ved hjælp af pres fra offentligheden om ikke at ødelægge alt.

- IS kunne se, at der ville komme en offentlig opstand mod dem, hvis de ødelagde alt, så de ødelagde ikke alt, og de stjal ikke alt, siger han.

Abdulkarim tilføjer, at Unesco og FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur holder et møde senere på ugen vedrørende Palmyra.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip