»Armbåndsur« skal forebygge kræft

Projektet, der går under navnet »MIT-UV« og er en del af Kræftens Bekæmpelses og TrygFondens Solkampagne, skal ifølge Brian Køster, der er ph.d.-studerende og videnskabelig medarbejder i Solkampagnen, give den enkelte bruger af apparatet et præcist skøn af, hvor meget stråling man er blevet udsat for. Formålet er at indsamle detaljeret viden om danskernes soladfærd og eksponering for UV-stråling.

»Vi har i mange år målt danskernes adfærd i solen ved hjælp af spørgeskemaer, men nu kan vi foretage en faktisk måling af, hvor meget UV-stråling vi i virkeligheden får,« siger Brian Køster.

Danmark er blandt de lande, hvor flest mennesker rammes af hudkræft på grund af solskoldninger og mange år med for meget UV-stråling. Det skal kampagnen være med til at ændre.

Indtil videre er 5.000 mænd og kvinder i alderen 15-65 år fra hele landet blevet inviteret til at deltage, og cirka 800 personer har foreløbig anvendt UV-måleren i løbet af sommeren.

»Vi håber, at så mange som muligt tilmelder sig, for det gør, at resultaterne, der grundlaget for vores arbejde med at forebygge kræft i huden, bliver mere præcise,« fastslår Brian Køster.

Dagens Gossip