Arrester har store problemer med psykisk syge

De ansatte i arresterne kan ikke håndtere de psykisk syge indsatte, og psykiatrien indlægger kun de akutte.

Det er situationen for 20 arrester, som fagbladet "Fængselsfunktionæren" har kontaktet.

- Ja, der sidder psykisk syge i vores arresthus og nej, vi er ikke klædt ordentligt på til at hjælpe dem, lyder det.

Et stigende problem, mener tillidsmand John Strandskov fra Ringsted arrest:

- Selvom de løber rundt på væggene hos os, kan vi ikke få psykiatrien til at tage imod dem. Sender vi én af sted, er han tilbage inden for et døgn med beskeden "fejler ikke noget", siger han til Ritzau.

Regionerne oplyser, at varetægtsfængslede, der er psykisk dårlige, men ikke psykotiske, kan opleve ventetid på at blive anbragt på psykiatrisk hospital.

- Har de et akut behandlingsbehov efter en faglig vurdering fra en psykiater, så bliver de om muligt indlagt uden ventetid, siger Mikkel Lambach, der er chefrådgiver i Danske Regioner.

Han genkender ikke arresthusenes problemer. Ifølge regionerne er der pt. kun fire personer i arresthuse i Region Hovedstaden, som venter på at blive overført til psykiatrisk hospital.

- Men det er altså ikke nok, at en fængselsbetjent synes, vedkommende har det lidt skidt. Der skal opfyldes de samme kriterier, som hvis man møder op for at blive indlagt på en psykiatrisk skadestue, forklarer Lambach.

Selvom nogle varetægtsfængslede med psykiske lidelser har det for dårligt til at sidde i arresterne, har de ikke ret til akut indlæggelse i psykiatrien. Det frustrerer John Strandskov:

- De burde ikke sidde her. Vi er magtesløse som ansatte, for hvad kan vi gøre ved dem?

I arresten i Ringsted oplever han blandt andet, at de psykisk syge lukker sig inde i sig selv og bliver apatiske eller holder op med at spise.

- Det er tydeligt, at det er hårdere for dem med psykiske problemer end for de andre indsatte, siger John Strandskov.

Direktoratet for Kriminalforsorgen er i øjeblikket ved at undersøge, hvor syge de psykisk belastede indsatte er med henblik på nye tiltag, som skal afhjælpe arresterne.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip