Asiens pengemænd jubler over Cypern

Der lyder et lettelsens suk på de asiatiske finansmarkeder, efter at Cypern natten til mandag sikrede sig en hjælpepakke på 75 milliarder kroner efter langstrakte forhandlinger med EU og Den Internationale Valutafond.

Også euroen er styrket, mens oliepriserne bevæger sig opad.

Børserne i Tokyo og Seoul ligger mandag morgen med stigninger på henholdsvis 1,69 og 1,49 procent. Også markederne i Hong Kong, Shanghai og Sydney nyder godt af nyheden, der skal sikre Cypern mod finansiel nedsmeltning.

Med nattens aftale håber man at have fjernet den usikkerhed, der har præget de finansielle markeder i den seneste uge, hvor det cypriotiske parlament i første omgang vendte tommelfingeren nedad til vilkårene i redningspakken.

Euroen er samtidig styrket over for yen, den japanske valuta. Det samme gør sig gældende for den amerikanske dollar.

- Det ser ud til, at de europæiske myndigheder har fjernet den umiddelbare risiko, siger Matthew Sherwood, der er investeringschef i investeringsgruppen Perpetual i Sydney.

Krisehjælpen til cyprioterne har også en positiv effekt på oliepriserne, der er steget med 52 cent per tønde.

Det var sidste chance for Cypern at få hjælp fra EU, fordi Den Europæiske Centralbank har meddelt, at den kun frem til mandag vil garantere økonomisk hjælp til Cyperns banker, der allerede har været tvangslukket i 10 dage.

Forhandlingerne har trukket i langdrag på grund af en planlagt afgift på alle indeståender i cypriotiske banker, som parlamentet i Nicosia tirsdag stemte nej til, og som der har været uenighed om, hvordan skal strikkes sammen på ny.

Men med den nye redningspakke lader planerne om at indføre en skat på bankindskud ikke til at blive til noget for småsparerne.

Derimod ser personer med over 100.000 euro i banken ud til at stå foran store tab på deres indskud.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip