Assad advarer Vesten mod regional krig

Sådan lyder advarslen fra Syriens præsident, Bashar al-Assad, som flere lande, anført af USA, beskylder for at stå bag et giftgasangreb mod sin egen befolkning.

I et interview med den franske avis Le Figaro gør Assad det klart, at det vil få »negative konsekvenser« for Frankrig, hvis landet deltager i en amerikansk-ledet militæraktion i Syrien.

»Mellemøsten er en krudttønde, og ilden nærmer sig. Vi vil alle miste kontrollen over situationen, hvis krudttønden eksploderer. Kaosset og ekstremismen vil sprede sig. Der er risiko for en regional krig,« fastslår han i Le Figaro.

Frankrigs præsident, Francois Hollande, beskylder, ligesom sin amerikanske kollega, Barack Obama, Assad for at stå bag en række giftgasangreb i flere forstæder til Damaskus 21. august. Ifølge Det Hvide Hus døde flere end 1.400 mennesker under angrebet, men den syriske regering nægter at være ansvarlig. Den beskylder syriske oprørere, som den konsekvent betegner som terrorister, for at stå bag.

Ifølge Assad giver det ingen mening at hans styre skulle stå bag angrebet i et område, hvor hans egne tropper kæmpede. Det er decideret »ulogisk«, hævder han.

»Dem, der fremsætter beskyldninger, må komme med beviser. Vi har udfordret USA og Frankrig til at fremvise blot et eneste bevis. Obama og Hollande har ikke været i stand til at gøre det,« siger han til Le Figaro og sender en klar advarsel til Hollande:

»Alle, der bidrager til den økonomiske og militære styrkelse af terroristerne, er en fjende af det syriske folk. Hvis den franske stats politik er fjendtlig over for det syriske folk, vil staten blive deres fjende. Det vil få konsekvenser, negative konsekvenser naturligvis, for franske interesser.«

Franskmændene frygter ifølge nyhedsbureauet AFP, at borgerkrigen i Syrien skal sprede sig til nabolandet Libanon, hvor der bor omkring 20.000 franske statsborgere, og hvor mange franske virksomheder opererer. Ifølge diplomatkilder er den franske regering bekymret for, at Assad vil ramme franske mål i Libanon, hvis Vesten indleder et militært angreb i Syrien.

Frankrig har siden konflikten i Syrien brød ud støttet oprørerne, der bekæmper Assads regeringsstyrker.

En fransk efterretningsrapport, der blev fremlagt af premierminister Jean-Marc Ayrault mandag aften, konkluderer ifølge AFP og Reuters, at Assads regime stod bag angrebet 21. august, og at det kostede mindst 281 mennesker livet.

Dagens Gossip