Assad-regime hoverer over sammenstød i Tyrkiet

»Det tyrkiske folks krav retfærdiggør ikke denne vold, og hvis Erdogan (Tyrkiets premierminister, red.) ikke er i stand til at bruge ikke-voldelige metoder, bør han træde tilbage,« siger informationsminister Omran Zoabi ifølge AFP til syrisk stats-TV.

Den tyrkiske premierminister var tidligere en nær allieret af Bashar al-Assad, men da den syriske præsident for to år siden, kort inden udbruddet af borgerkrigen, afviste at lytte til Erdogans opfordring til politiske reformer i Syrien, gik forholdet itu. I dag støtter den tyrkiske regering åbenlyst oprørerne, der kæmper for at vælte Assad-regimet.

Nu udnytter det syriske regime så muligheden for at hovere over for modstanderen i Tyrkiet. Ifølge Reuters sender syrisk stats-TV direkte fra optøjerne i Istanbul, hvor modstandere af Erdogans konservative regering støder sammen med politiet.

»Erdogans undertrykkelse af fredelige protester viser, hvor fjernt han er fra virkeligheden,« siger informationsminister Omran Zoabi.

Demonstrationerne i Ankara og Istanbul er de blodigste i årevis. Politiet er gået voldeligt til værks, og selv om premierministeren erkender, at metoderne har været for brutale, undsiger han demonstranterne som et betydningsløst mindretal.

»Hvis dette er en social bevægelse, hvor de samler 20 mennesker, vil jeg samle 200.000. Når de samler 100.000, vil jeg samle en million fra mit parti,« siger Recep Tayyip Erdogan i en TV-tale lørdag.

USA og Storbritannien har udtrykt bekymring for volden mod demonstranterne, mens Amnesty International fordømmer den tyrkiske regering for brug af vold . Organisationen tilbyder demonstranter at søge tilflugt på dens kontor nær Taksim Pladsen i Istanbul.

»Politibetjentes brug af overdrevet vold er hverdag i Tyrkiet, men den ekstrem voldsomme reaktion på helt fredelige demonstrationer i Taksim er i sandhed skammeligt,« siger John Dalhusien, leder af Amnesty International i Europa.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip