Assad truer USA: »I kan forvente alt«

SYRIEN: Præsident Bashar al-Assad advarer USA om, at et angreb mod Syrien vil blive efterfulgt af gengældelse »på forskellig måde«, det være sig »direkte eller indirekte«.

Ifølge AFP sagde Assad mandag i et interview med den amerikanske TV-kanal CBS, at USA »vil komme til at betale prisen«, og henviste til, at hele regionen er tæt på at eksplodere:

»I kan forvente alt,« lød det fra den syriske præsident, direkte henvendt til den amerikanske offentlighed.

TV-interviewet sendes på kanalerne og CBS og PBS samtidig med, at præsident Obama senere mandag har valgt at give interviews med seks forskellige amerikanske kanaler. Det sker i et kraftigt forsøg på at vinde støtte til et begrænset gengældelsesangreb mod det syriske regime for giftgasangrebet i en forstad til Damaskus 21. august.

Obama skal i de kommende dage forsøge at overbevise den amerikanske kongres om, at USA skal rette et angreb mod Syrien, men er er langt fra sikker på at få opbakning. Blandt amerikanerne mener syv ud af ti ifølge CNN, at USA ikke skal blande sig i den syriske konflikt.

Præsident Assad der talte engelsk i interviewet afviste også kategorisk, at det var hans styrker, der stod bag giftgasangrebet den 21. august:

»Hvordan kan I tale om, hvad det skete, hvis ikke har beviser,« sagde Assad og hævdede, at hans styrker selv er blevet udsat for angreb med kemiske våben fra oprørerne.

Assas sagde videre, at der kun foreligger videoer, fotos og anklager om, brug af kemiske våben i det område, »hvor det siges, regeringen brugte dem«, hvorefter han fastslog:

»Men vi var der ikke,« lød det fra Assad.

På spørgsmålet om, hvorvidt han forudser yderligere anvendelse af kemiske våben, som følge af et angreb mod Syrien, lød det fra Assad:

»Hvis oprørere eller terrorister eller andre grupper her i regionen har det, så kan det ske. Men jeg ved det ikke. Jeg kan ikke se ind i fremtiden og fortælle, hvad der sker.«

Til gengæld var Assad klar i mælet, når det gælder om, hvem et angreb fra USA vil gavne, nemlig al-Qaeda og de oprørere, der er knyttet til terrororganisationen. Henvendt til amerikanerne sagde han:

»Det spørgsmål de burde stille sig selv er.

»Hvad gavner krige USA? Ingenting. Ingen politisk gevinst. Ingen økonomisk gevinst. Ikke et godt omdømme. Derfor er denne krig imod USAs interesser. Hvorfor? Fordi dette er krigen, der vil støtte al-Qaeda og de samme folk, som dræbte amerikanere den 11. september,« lød der fra Assad, som USA hævder er ansvarlig for, at 1.400 blev dræbt i Damaskus-forstaden.

Dagens Gossip