Assad: Udlandet må stoppe støtte til oprørere

Forhandlingerne om en afslutning på borgerkrigen i Syrien kun kan lykkes, hvis fremmede magter indstiller deres støtte til de oprørere, som vil styrte præsidenten.

Det siger Syriens præsident, Bashar al-Assad, der onsdag havde møder med FN's særlige udsending, Lakhdar Brahimi.

Det statslige tv citerer Assad for, at "en politisk løsning er afhængig af, at støtte til terrorgrupper indstilles, og at der lægges pres på de lande, som støtter dem."

Assads regering kalder konsekvent den væbnede opposition for terrorister.

Brahimi er i Syrien i forbindelse med forberedelserne af en længe ventet fredskonference i Genève. Den skal ifølge planen finde sted den 23. og 24. november.

Genève 2-forhandlingerne har til formål at få stoppet den væbnede konflikt, der har kostet over 100.000 mennesker livet.

Brahimi har imidlertid vakt oppositionens vrede ved at sige, at Iran, som er Syriens vigtigste allierede, bør deltage i Genève-forhandlingerne.

Oprørerne og den politiske opposition insisterer på, at enhver forhandling bør baseres på, at Assad fjernes fra magten.

Assad og Iran fastholder derimod, at de kun vil forhandle, hvis der ikke på forhånd er fastsat betingelser.

- Kun Syriens befolkning har bemyndigelse til at afgøre Syriens fremtid, siger Assad.

Den iranske ambassadør i Syrien, Mohammad Riza Shebani, siger til journalister i Damaskus, at iranerne er parate til at deltage i Genève-fredsmødet.

- Alle kender selvfølgelig Irans bestræbelser på at hjælpe med at finde en løsning på Syriens krise. Irans fravær fra Genève vil ikke gavne forhandlingerne, siger han.

FN's stormagter vil under Genève 2 forsøge at bringe den syriske regering og opposition sammen for at finde en løsning på den to et halvt år lange borgerkrig i landet.

Rusland og USA har siden maj forsøgt at stable fredskonferencen på benene. I oktober blev de enige om at presse på i forhold til at gøre den til en realitet.

Syrien har erklæret sig villig til at følge en FN-beslutning, der dikterer, at landets kemiske våben og produktionsanlæg skal være destrueret inden 1. november.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip