Assange hylder skyldig WikiLeaks-soldat

Grundlæggeren af whistleblower-netværket WikiLeaks, Julian Assange, kalder Bradley Manning for en "helt", efter at den amerikanske soldat tirsdag blev kendt skyldig i sagen om et historisk læk af fortrolige dokumenter.

- Bradley Mannings påståede afsløringer har udsat krigsforbrydelser, udløst revolutioner og forårsaget demokratiske reformer, siger Assange på et pressemøde i Ecuadors ambassade i London, hvor han opholder sig.

- Han er den vigtigste journalistiske kilde, verden nogensinde har set, lyder det fra Assange, som forventer, at Manning anker dommen.

25-årige Manning er renset for anklagen om forræderi mod USA, men er til gengæld kendt skyldig i 19 andre anklagepunkter, og derfor kan han stadig se frem til flere år i fængsel.

Manning havde som efterretningsanalytiker i Irak adgang til hemmelige diplomatiske dokumenter og hemmelige militære rapporter fra krigene i Irak og Afghanistan. Han videregav over 700.000 dokumenter til WikiLeaks fra 2009-2010.

Assange beskylder den amerikanske præsident, Barack Obama, for forræderi i behandlingen af whistleblowers. Mannings afsløringer ikke har haft nogen ofre - bortset fra "den amerikanske regerings sårede stolthed", lyder det.

- Administrationens (Obamas, red.) angreb på Bradley Manning er ikke et tegn på styrke, men et tegn på svaghed, siger Assange og kalder dommen for "farlig".

/ritzau/AFP

Dagens Gossip