Assange slipper for tre ud af fire svenske anklager

WikiLeaks-stifter Julian Assange slipper for tre ud af fire anklager om seksuelle overgreb mod en svensk kvinde.

Torsdag forældes to af sagerne, og på tirsdag vil endnu en sag falde for forældelsesfristen på fem år i den type sager, siger advokat Claes Borgström.

- Han bliver ikke dømt for forbrydelserne, men han bliver heller ikke frikendt, siger Borgström.

Advokaten repræsenterer en af de to kvinder, der har anklaget Assange for tvang og for at have forulempet hende seksuelt, men som nu må opgive sagen.

- Det er en blandet følelse. På den ene side ville hun gerne have haft, at Assange skulle stilles for retten og svare for det, han har gjort. På den anden side vil hun gerne lægge det bag sig, siger Borgström.

Den fjerde mistanke mod Assange rubriceres som voldtægt. Det er en alvorligere forbrydelse, så denne anklage forældes først efter 10 år.

Der er ikke rejst tiltale mod Assange i nogen af de sager, der nu forældes, siger WikiLeaks-stifterens svenske advokat, Thomas Olsson, som heller ikke mener, at sagerne ville have ført til tiltale.

- Vores opfattelse er jo, at denne efterforskning burde have været henlagt for længe siden på grund af de dårlige beviser. Det er derfor beklageligt, at man skal afvente forældelsesfristen, siger Assanges forsvarer.

Det var under et besøg i Sverige i august 2010, at to kvinder gik til politiet og anmeldte Assange for seksuelle overgreb. På det tidspunkt blev han afhørt, men rejste så videre til England.

Her blev han anholdt, løsladt mod kaution og fik udrejseforbud. Han har i de seneste tre år opholdt sig på Ecuadors ambassade i London, hvor han søgte og fik asyl.

/ritzau/TT

Dagens Gossip