Astrofysiker håber at blive overrasket af Jupiters indre

Efter en rejse på knap tre milliarder kilometer vil rumsonden Juno de kommende måneder fodre det amerikanske rumagentur, Nasa, og alverdens rumnørder med ny viden om Jupiter.

Og selv om vi måske går og tror, at vi ved en hel del om solsystemets største planet, håber den danske astrofysiker Tina Ibsen på at blive overrasket.

- Som forsker, nørd og ekspert synes jeg, at det er rigtig sjovt, når man finder noget, man ikke havde regnet med. Så et uventet resultat ville være fedt, siger Tina Ibsen, der er tilknyttet Tycho Brahe Planetarium.

Et uventet resultat kunne for eksempel være, hvis det viser sig, at gasplaneten Jupiter, der er 1321 gange større end Jorden, ikke har en fast kerne af sten eller jern, som man indtil nu har regnet med.

- En af teorierne er, at alle otte planeter i vores solsystem har en jernkerne. Og hvis det viser sig, at Jupiter ikke har, så skal man nok lige tilbage og se, hvad det så er, der er inde i centrum af Jupiter.

- Det er jo det, der er sjovt ved de her missioner. Det er næsten altid sådan, at vi finder ud af noget andet, end vi gik og troede, siger hun.

Det var for eksempel tilfældet, da rumsonden Horizon sidste år nåede frem til Pluto.

- Den så slet ikke ud, som vi havde regnet med. Den var helt, helt anderledes, og det gjorde, at alle måtte træde et skridt tilbage, forklarer Tina Ibsen.

Foruden at gøre os klogere på Jupiters opbygning, kan Juno-missionen forhåbentlig også gøre os klogere på et af menneskehedens helt store spørgsmål: Er der liv derude i rummet?

- At forstå vores eget solsystem er også et skridt på vejen til at forstå, hvordan alle otte planeter og Solen er blevet dannet. Og det er et skridt på vejen til at forstå, hvad betingelserne har været, for at livet kunne opstå her på Jorden - og også hvad vi skal kigge efter for at finde liv andre steder, siger Tina Ibsen.

Først til november begynder der at komme materiale fra Juno, som forskerne for alvor kan begynde at tolke på.

/ritzau/

Dagens Gossip