Astrofysiker har ondt af dansk astronaut: Han får travlt

Skrevet af admin

26/08/2015

Mest læste i dag

Knas med placeringen af Den Internationale Rumstation (ISS) betyder, at den danske astronaut Andreas Mogensen formentlig får forkortet sin rummission med to dage.

Det kan betyde, at han ikke kommer til bunds i den lange liste af eksperimenter og test, som han skal foretage, fortæller astrofysiker Tina Ibsen.

- Jeg har ret ondt af Andreas med alt det, som han skal nå på meget kort tid, og det er kun blevet værre nu.

- Man kommer nok til at diskutere, om man skal flytte landingen nogle dage. Det er en mulighed, men det er ikke sandsynligt, siger Tina Ibsen, som arbejder ved Planetariet.

Den 38-årige astronaut, som bliver den første dansker på mission i rummet, skulle efter planen lande 12. september. Han skal blandt andet undersøge vægtløshedens påvirkning af menneskekroppen.

Men rumrejsen er ikke kun planlagt for Andreas Mogensen, som er knyttet til den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA.

Han sendes op sammen med en russer og en kasakher, mens andre skal ned fra ISS, når Sojus-fartøjet vender retur til Jorden.

- Hvis det koster mere, hvem skal så betale for Andreas? For han er den eneste, der måske har brug for den ekstra tid.

- Mere sandsynligt er det, at man må tage ting ud af Andreas’ program, som andre så kan lave senere, siger Tina Ibsen.

Astrofysikeren vurderer, at man muligvis vil skære noget af hans fysiske træning, da han med blot 10 dage i rummet ikke vil miste så meget muskelmasse, og derfor lettere kan undvære træning, end astronauter som skal være på ISS i et halvt år.

ISS befinder sig aktuelt i for højt et kredsløb til en hurtigrejse på seks timer. Det bliver derfor nødvendigt at forlænge opsendelsen med to døgn, da rumstationen skal kredse mange flere gange om Jorden, før Sojus kan tilkobles.

Det betyder, at Mogensen og hans rejsekammerater skal opholde sig to døgn på 6,2 kubikmeter blandt bunker af teknisk udstyr. Men der er ikke kun skidt.

- Nogle astronauter foretrækker den måde at blive sendt op på. Det giver astronauterne mulighed for stille og roligt at vænne sig til at være i rummet, siger Tina Ibsen.

- Hvis de eksempelvis får rumsyge og bliver dårlige af at være i den vægtløse tilstand, så har de bedre mulighed for at vænne sig til det, uden at der er et kamera stukket i hovedet på dem, som der vil være på ISS.

/ritzau/