Asylansøgere bliver passive af lange ventetider

Når asylansøgere kommer til Danmark, kan der gå op mod ti måneder, inden de bliver indkaldt til den indledende samtale, der skal fastslå ansøgerens identitet og ret til asyl. Det skriver Jyllands Posten.

Men den lange ventetid i asylcentrene kan gøre asylansøgerne passive, lyder det fra Eva Singer, der er asylchef i Dansk Flygtningehjælp.

- I den periode man opholder sig på et asylcenter, risikerer man at blive pacificeret af systemet.

- De har taget ansvar for deres eget liv hele tiden, og pludselig har de svært ved selv at få lov at tage beslutninger. Jo længere tid man sidder i den situation, jo sværere bliver det at komme i gang igen, siger Eva Singer til Ritzau.

Eva Singer har forståelse for, at der er kommet ekstraordinært mange asylansøgere til Danmark i år, men det er afgørende for ansøgernes asylmuligheder, at der ikke går så lang tid inden samtalerne, mener hun.

- En konkret problemstilling er, at der går så lang tid før, at de får mulighed for at fortælle om deres asylmotiv.

- Det vil naturligt gøre, at der vil være nogle ting, man har svært ved at huske, når man endelig kommer til samtale, som er noget myndighederne lægger meget vægt på, siger hun.

Derfor opfordrer Eva Singer til, at der bliver ansat flere medarbejdere i Udlændingestyrelsen, så der er flere ressourcer til at varetage de mange indledende samtaler med asylansøgerne.

- Man skal have flere medarbejdere i Udlændingestyrelsen, som er kvalificerede til at tage de samtaler og træffe de afgørelser. Og man burde bruge endnu længere tid på at oplære nye medarbejdere, fordi det er nogle vanskelige afgørelser, de skal træffe, siger hun.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip