Asylansøgere får penge for at rejse hjem

Folketinget vedtog sidste år ordningen, der giver mulighed for at betale 20.000 kroner pr. voksen og 10.000 kroner pr. barn, hvis en familie rejser hjem, uden myndighederne skal tvinge dem ud af landet ved magt.

Justitsminister Morten Bødskov (S) glæder sig over, at mere end 200 asylansøgere allerede har taget imod tilbuddet.

»Hvis man kan tilskynde folk til at rejse hjem, har vi færre til at sidde i vores asylsystem. Nogle afviste asylansøgere samarbejder ikke, og derfor er det glædeligt, at den økonomiske gevinst har fået mange til at rejse hjem,« siger han til Søndagsavisen.

Ifølge Justitsministeriet er omkring 3.000 asylansøgere i målgruppen for tilbuddet om en hjemrejsecheck. Cirka 1.900 af dem er afviste asylansøgere, og resten har endnu ikke fået deres sager færdigbehandlet. Tilbuddet gælder kun for de asylansøgere, der allerede var kommet til landet, inden ordningen trådte i kraft.

De Konservative deler justitsministerens glæde.

»Det ser ud til, at man har skruet ordningen sammen på en måde, så den ikke kan misbruges. Vi synes, det er ok, at man har forskellige motivationsfaktorer til at få de her mennesker til at tage af sted. Det er også godt, at de har lidt til at etablere sig med, men man skal passe på, at det beløb ikke bliver så stort, at det motiverer nogle nye til at komme hertil. Men det ser beløbet her ikke ud til at være,« siger udlændinge- og integrationsordfører Tom Behnke (K).

Hos Dansk Folkeparti er man knap så tilfreds med regeringens formåen i forhold til at få de afviste asylansøgere til at rejse hjem igen.

»I stedet for at tilbyde flere penge, skal man lægge et pres på de lande, hvor borgerne kommer fra, til at tage de afviste asylansøgere tilbage igen. Så må vi fortælle dem, at hvis de ikke holder op med at blokere for hjemsendelsen af deres egne borgere, må vi skrue ned for ulandsbistanden til de pågældende lande,« siger gruppeformand Peter Skaarup (DF) til Søndagsavisen.

BNB

Dagens Gossip