Asylcentre har ekstra øje på radikaliserede asylansøgere

Hos landets asylcentre vil det ikke skabe de store ændringer, at Udlændingestyrelsen nu beder dem at holde øje med asylansøgere, som opfører sig mistænkeligt eller udtrykker sympati med terrorgrupper eller terrorhændelser.

For det har de hele tiden gjort, men de vil skærpe opmærksomheden.

Det siger chef for asylafdelingen hos Dansk Røde Kors Anne la Cour.

- Vi vil gerne være med til at forhindre, at der skal ske noget, så derfor er vi lydhøre. Og vi vil gerne vide, hvad man skal være opmærksom på i forhold til radikaliserede personer.

- Men vi er i forvejen opmærksomme på, hvem der færdes på vores centre, og hvad der foregår. Nu er vi blevet bedt om at være ekstra opmærksomme og fået nogle retningslinjer for, hvordan vi kan indberette, og det er jo godt.

Udlændingestyrelsen har efter attentaterne i Paris givet asylcentrene en fremskudt rolle i indsatsen for at opfange radikaliserede personer.

Her beder de asylcentrene om situationsrapporter og fremover løbende melde tilbage om eventuelle bekymringstegn blandt asylansøgere.

For eksempel skal de holde øje med, om nogle af asylansøgerne udtrykker sympati med terrorgrupper eller terrorhændelser, eksempelvis Islamisk Stat eller angrebene i Frankrig den 13. november.

Røde Kors har desuden holdt møde med Politiets Efterretningstjeneste (PET) i kølvandet på afbrændingerne på asylcentre i Sverige for at få oplysninger omkring, hvordan de skal indberette mistænkeligt adfærd.

- Derfor har vi eksempelvis også sat ekstra ind for at sikre, at de ansatte kender til brandberedskabet.

- Vi vil gerne være med til at skærpe opmærksomheden over for de forskellige hændelser, der kunne ske, siger hun.

Men for hverdagen i asylcentrene kommer det ikke til at få den store betydning.

- I forvejen ville vi kontakte politiet, hvis der foregik noget kriminelt eller noget der kunne føre til kriminalitet.

/ritzau/

Dagens Gossip