Atletikpræsident dropper ambassadørrolle hos Nike

Præsidenten for Det Internationale Atletikforbund, IAAF, Sebastian Coe, meddeler på et pressemøde, at han forlader sit betalte job som ambassadør for tøjgiganten Nike.

- Situationen var ikke god for IAAF og ikke god for Nike, så jeg er trådt tilbage fra min ambassadørrolle, som jeg har haft i 38 år, hos Nike, siger Sebastian Coe ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

I de senere uger har atletiksporten været i strid modvind, og det har også blæst på Sebastian Coe, efter at BBC kom i besiddelse af en mail, som indikerede, at Coe, mens han var vicepræsident, udførte lobbyarbejde for byen Eugene i USA, som ønskede værtskabet for atletik-VM i 2021.

Mailen skulle indikere, at Sebastian Coe forsøgte at præge daværende præsident Lamine Diack til at vælge Eugene.

Nike har sit hovedkvarter i staten Oregon, hvor Eugene ligger.

Ifølge avisen The Times har Sebastian Coe erkendt, at det var en fejl at tildele VM til Eugene, uden at der blev gennemført en formel ansøgningspraksis.

Til avisen siger den svenske atletikleder Björn Eriksson om en telefonsamtale, Eriksson havde med Sebastian Coe:

- Hvis jeg forstår Sebastian Coe korrekt, så sagde han, at han er enig i, at proceduren ikke var korrekt, men han påstår, at han ikke selv var involveret i dette. Det var der i stedet andre, som var, siger den svenske atletikleder.

Björn Eriksson var chef for komitéen, der arbejdede for at få VM i 2021 til Gøteborg.

Sebastian Coe har årligt modtaget 142.000 euro (cirka en million kroner) for at være ambassadør for Nike.

Atletik-præsidenten forklarer sin beslutning om at droppe Nike med, at han har meget at se til i øjeblikket.

- Beslutningen skyldes udelukkende, at det er nødvendigt at fokusere på udfordringerne, der ligger forude, sammen med mine kolleger i hovedkvarteret i IAAF, siger Coe.

Han forklarer, at han søgte råd hos IAAF's etiske kommission, som fastslog, at briten godt kunne være fortsat i sin rolle hos Nike, uden at det gav interessekonflikt.

Sebastian Coe har været en stor fortaler for, at Eugene fik atletik-VM i 2021, og han var en del af det IAAF-råd, som stemte for at droppe den normale ansøgningsproces med bud på et værtskab.

En dopingrapport fra en kommission under Wada berettede for nylig, at russiske atletikudøvere gennem en årrække har benyttet systematisk doping.

IAAF suspenderede den 13. november Det Russiske Atletikforbund, Araf, fra al konkurrence som en konsekvens af Wada-rapporten.

Rapporten viste, at et nøje udbygget samarbejde mellem de russiske atleter, landets atletikforbund og antidopingmyndigheder, har givet atleterne mulighed for at kunne tage doping uden frygt for at blive fanget.

Siden har IAAF været i strid modvind.

Den tidligere IAAF-præsident Lamine Diack efterforskes i forvejen i Frankrig for at have modtaget bestikkelse, og han nævnes også i rapporten som en af de personer, der har medvirket til at lade russiske atleter dope sig.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip