Atomaftale får olie- og benzinpriser til at dykke

Når sanktionerne mod Irans olieeksport bliver ophævet som følge af atomaftalen mellem Iran og seks stormagter, vil det betyde et fald i oliepriserne og dermed også benzinpriserne - også i Danmark.

Det mener seniorolieanalytiker Jens Nærvig Pedersen, Danske Bank.

- Der, hvor det vil mærkes i Danmark, er på benzinprisen. Det har vi faktisk allerede set ske over de seneste par uger. Det er markedet, som har foregrebet effekterne, for det har ligget klart i kortene, at nu vil man nå i mål med en aftale, siger han.

- Men dermed ikke sagt, at benzinprisen ikke kan falde yderligere, når aftalen er implementeret, og Iran kommer i gang med at producere og eksportere igen, siger han.

Dog understreger han, at dollarprisen samtidig ser ud til at stige, hvilket vil modvirke lidt af faldet i benzinprisen.

Ifølge Jens Nærvig Pedersen har Iran omkring 30 millioner tønder olie liggende på tankskibe klar til at sejle af sted. Derudover har landet mulighed for at øge dets daglige olieproduktion med op mod en million tønder over det næste halve til hele år.

- Olie er billigt at producere i Iran, så det er en masse billig olie, der kommer ud, og det vil presse prisen ned, forklarer han.

Over den seneste måned er prisen på en tønde olie faldet med omkring 10 dollar til under 57 dollar per tønde. Alene tirsdag er olieprisen faldet omkring to procent, og den ligger tæt på det laveste niveau siden april i år.

Selvom der er faktorer så som vækst, der kan løfte olieprisen de næste år, så kan den danske benzinforbruger ifølge seniorolieanalytikeren glæde sig over, at den ekstra olie fra Iran vil være med til at holde olieprisen permanent nede.

Iran er i aftalen gået med til at sætte begrænsninger på landets atomprogram, som det internationale samfund har frygtet skulle bruges til at udvikle atombomber.

Et af midlerne til at presse en atomaftale igennem har været at indføre sanktioner mod Irans eksport af olie.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip