Atomforhandlinger med Iran slæber sig af sted

Skrevet af admin

27/09/2014

Mest læste i dag

En løsning på den årelange strid om Irans atomprogram er ikke kommet nærmere under denne uges forhandlinger i New York. Det siger amerikanske kilder efter samtalerne mellem Iran og 5+1-gruppen af lande.

- Der er fortsat enorme mængder af detaljer, som vi skal arbejde os igennem, siger en amerikansk embedsmand og tilføjer, at samtalerne ikke har ført til "forståelse" om de væsentligste spørgsmål.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, sagde fredag, at "det er fortsat vores inderlige håb", at en aftale kan komme på plads "i løbet af uger".

Fra iransk side er forventningerne mere afdæmpede.

- De fremskridt, vi har været vidner til de seneste dage, har været meget langsomme, siger præsident Hassan Rouhani på et pressemøde i New York fredag aften lokal tid.

Tidsfristen for samtalerne mellem Iran og USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland, Kina og Tyskland er sat til den 24. november.

- På de afgørende punkter er vi fortsat temmelig langt fra hinanden, siger en vestlig diplomat, der ikke ønsker at stå frem med navn.

Samtalerne har fundet sted sideløbende med FN's Generalforsamling. Parterne vil sandsynligvis mødes igen i løbet af de kommende uger, fortæller diplomaten. Tid og sted for de kommende samtaler er endnu ikke aftalt.

Iran afviser vestlige landes påstand om, at det forsøger at udvikle kernekraftvåben og hævder, at dets atomprogrammet udelukkende har fredelige formål.

Præsident Rouhani står fast på, at en aftale, der begrænser Irans atomprogram, kun er mulig, hvis samtlige sanktioner mod Iran bliver fjernet.

/ritzau/Riztau