Atommodstandere og flygtningehjælpere i spil til fredspris

Angela Merkel og pave Frans er begge i spil til at blive offentliggjort som modtager af Nobels fredspris fredag.

Den tyske forbundskansler på grund af sin håndtering af de store flygtningestrømme i Europa og den katolske kirkes overhoved for blandt andet sin modstand mod atomvåben og sit engagement i at skabe et bedre forhold mellem USA og Cuba.

Men blandt iagttagere nævnes også Den Internationale Kampagne til Afskaffelse af Atomvåben (Ican) som mulig modtager af den prestigefyldte pris.

Spændingen bliver udløst fredag klokken 11.00 af Nobelkomitéens nye leder, Kaci Kullmann Five, på Nobelinstituttet i Oslo.

Direktøren for det norske Institutt for fredsforskning (Prio), Kristian Berg Harpviken, peger på Merkel som favorit.

- Grunden til det er, at jeg ser flygtningespørgsmålet som måske det allervigtigste spørgsmål lige nu, siger han til nyhedsbureauet NTB.

- Hun viste politisk mod, moralsk lederskab og placerede dette i den humanitære kontekst, hvor det hører hjemme, fortsætter Harpviken.

Også bettingsiden Unibet har Merkel som favorit.

I samme kategori nævner norske NRK FN's højkommissær for flygtninge og den katolske præst Mussie Zerai, der er kendt for at hjælpe bådflygtninge i Middelhavet.

NRK, der tidligere med succes har udpeget fredsprismodtagere på forhånd, giver også pave Frans gode odds og opremser konkrete emner som klima, flygtninge og atomvåben, hvor paven har brugt sin indflydelse.

Tre nobelhistorikere, der driver hjemmesiden Nobelia, peger dog på Ican og atomaktivisterne Sumitero Taniguchi og Setsuko Thurlow som de største favoritter.

Taniguchi og Thurlow overlevede for 70 år siden det amerikanske atomangreb mod Nagasaki i Japan og kæmper i dag for et forbud mod atomvåben.

Omkring 273 enkeltpersoner og organisationer er ifølge Reuters blevet nomineret til Nobels fredspris af blandt andet tidligere modtagere af prisen og politikere.

Sidste år modtog den pakistanske skolepige Malala Yousafzai prisen for sit arbejde for alle børns ret til uddannelse. Hun delte prisen med den indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip