Atomvagthund fordømmer Nordkoreas seneste træk

»Det er endnu en dybt beklagelig udvikling, som er en klar overtrædelse af FNs Sikkerhedsråd resolutioner,« siger IAEAs talskvinde Gill Tudor i en mail til AFP.

»Endnu en gang opfordrer IAEAs direktør kraftigt Nordkorea til fuldt ud at implementere alle relevante resolutioner fra FNs Sikkerhedsråd og IAEAs bestyrelse,« tilføjer hun.

Yongbyon blev lukket i 2007, og ved igen at trykke på startknappen vil nordkoreanerne kunne genopbygge sin andel af plutonium, som kan bruges til at lave atomvåben. Og Nordkorea lægger ikke skjul på målet med at genstarte reaktoren. En talsmand for regeringen siger således, at det sker for at kunne styrke den atombevæbnede styrke både i kvalitet og kvantitet.

I Det Hvide Hus i USA opfordrer man Kina og Rusland til at stramme grebet om Nordkorea efter tirsdagens udmelding. For det er ifølge talsmand Jay Carney »endnu en indikation« på, at Pyongyang »overtræder dets internationale forpligtelser«, og han understreger, at det ikke er nogen hemmelighed, at kineserne har indflydelse på nordkoreanerne.

»Vi har tidligere opfordret Kina til at gøre brug af den indflydelse for at prøve at påvirke nordkoreanernes opførsel. Det samme gælder vores samtaler med russerne,« siger Carney.

Allerede nu har kineserne dog beklaget Nordkoreas udmelding og har appelleret til, at der forbliver fred på den koreanske halvø.

BNB/AFP

Dagens Gossip