Auditørkorps undersøger udlevering af Irak-fanger

Forsvarets Auditørkorps undersøger nu, om der var mulige strafbare forhold ved Forsvarets fangebehandling og overdragelse af fanger til irakiske myndigheder.

Meldingen kommer, efter at Politiken har fået aktindsigt i dokumenter, som den nu nedlagte Irak- og Aghanistankommisson skulle have behandlet.

Ifølge dokumenterne udleverede danske officerer i Irak i strid med en direkte ordre fra Forsvarsministeriet i maj 2004 tilbageholdte fanger til irakiske myndigheder.

- Som militær anklagemyndighed har Forsvarets Auditørkorps til opgave at efterforske og strafforfølge militære straffesager, skriver Forsvarets Auditørkorps i en pressemeddelelse.

- Forsvarets Auditørkorps har dermed pligt til at undersøge oplysninger om mulige strafbare forhold. På denne baggrund har Auditøren nu iværksat en undersøgelse.

- Undersøgelsen har til formål at danne grundlag for en vurdering af, hvorvidt de fremkomne oplysninger giver anledning til at indlede en strafferetslig efterforskning, hedder det videre.

Torsdag meddelte Forsvarets auditør Jan Mortensen, at det ikke kunne komme på tale at lave nye undersøgelser.

- Ministeriet har udtalt, at der ikke bliver taget initiativ til at genoptage de nu afsluttede undersøgelser fra 2004 og frem, sagde Jan Mortensen til Ritzau.

Fredag lyder forklaringen:

- Det er klarlagt i dag, at det ministeriet udtalte sig om, kun var de administrative undersøgelser og Forsvarets egne undersøgelse og Kommissionsbehandlingen. Så det er nu klarlagt, at udtalelsen ikke omfattede strafferetslige undersøgelser, siger Jan Mortensen og fortsætter:

- Så nu går vi i gang.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip