Auditørkorpset dropper efterforskning i Irak-sag

Forsvarets Auditørkorps har besluttet at indstille efterforskningen i den såkaldte whistleblowersag, hvor tidligere øverstkommanderende i Irak John Dalby har været under mistanke for pligtforsømmelse.

Det oplyser auditørkorpset i en pressemeddelelse.

Begrundelsen lyder, at der ikke er rimelig formodning om, at John Dalby har gjort sig skyldig i et strafbart forhold.

Sagen handler om John Dalbys påstand om, at der ikke fandtes lyd- eller billedoptagelser af danske soldater, som i 2004 i forbindelse med operation Green Desert overværede irakiske soldater tæske civile irakere.

Den tidligere officer Anders Kærgaard stod imidlertid frem i 2012 og oplyste, at danske soldater overværede og videooptog de irakiske sikkerhedsstyrkers overgreb på de tilbageholdte. Han forklarede samtidig, at John Dalby var informeret om overgrebene.

Anders Kærgaard nægtede dog at oplyse, hvem der havde givet ham videooptagelsen. Han blev derfor i både by- og landsret dømt til at betale tvangsbøder på 500 kroner om ugen. Men Kærgaard har fortsat afvist at røbe sin kilde

Forsvarets Auditørkorps har i alt afhørt 48 vidner i sagen, men uden kilden til videooptagelsen har det ikke været muligt for auditørerne at underbygge Kærgaards forklaring om, at John Dalby havde kendskab til irakernes overgreb.

Efterforskningen mod John Dalby har været rettet mod hans påstand om, at der ikke fandtes dokumentation for, at danske soldater overværede irakernes hårdhændede behandling af civile.

En sag om eventuel pligtforsømmelse begået af de danske soldater, som overværede overgrebene i 2004, ville nemlig være forældet.

/ritzau/

Dagens Gossip