Auditørkorpset må droppe efterforskning i Irak-sag

Efterforskningen i den såkaldte Irak-sag, hvor tidligere øverstkommanderende i Irak John Dalby har været under mistanke for pligtforsømmelse, er strandet og må derfor indstilles.

Det oplyser auditørkorpset i en pressemeddelelse.

- Vi har efterforsket siden oktober 2012 og afhørt en lang række personer, men vi har altså ikke kunnet komme til bunds i sagen, siger fungerende auditør Kristian Kirk til Ritzau.

Sagen handler om bataljonschef John Dalbys påstand om, at der hverken fandtes lyd- eller billedoptagelser af danske soldater, som i 2004 i forbindelse med operation Green Desert overværede irakiske soldater tæske civile irakere.

Den tidligere officer Anders Kærgaard stod imidlertid frem i 2012 og afslørede, at danske soldater både så og videooptog de irakiske sikkerhedsstyrkers overgreb på de tilbageholdte. Han hævdede samtidig, at John Dalby kendte til optagelserne.

Anders Kærgaard nægtede dog at afsløre, hvem der havde givet ham videooptagelsen. Han blev derfor i både by- og landsret dømt til at betale tvangsbøder på 500 kroner om ugen i et halvt år. Men Kærgaard stod fast og har aldrig røbet sin kilde.

Forsvarets Auditørkorps har i alt afhørt 48 vidner i sagen, men uden kilden til videooptagelsen har auditørerne ikke kunnet underbygge Kærgaards forklaring om, at John Dalby havde kendskab til optagelsen.

- Der er intet, jeg hellere vil, end at komme til bunds i denne sag. Men nu står vi i en situation, hvor Anders Kærgaard indirekte er skyld i, at vi ikke får klarlagt, om en topofficer i forsvaret har løjet eller ej, siger Kristian Kirk.

- Det er meget ærgerligt, fastslår han.

Efterforskningen mod John Dalby har været rettet mod hans påstand om, at der ikke fandtes dokumentation for, at danske soldater overværede irakernes hårdhændede behandling af civile.

En sag om eventuel pligtforsømmelse begået af de danske soldater, som overværede overgrebene i 2004, ville nemlig være forældet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip