Auken efter smykkelovsdebat i EU: Rene teflonsvar

Skrevet af admin

25/01/2016

Dagens topnyheder

SF's EU-parlamentariker Margrete Auken mener, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændingeminister Inger Støjberg (V) efterlod et "teflon-svar", da de gæstede Europaparlamentets borgerrettighedsudvalg mandag.

Her skulle ministrene forklare den omstridte ændring af den danske udlændingelov, der er bedst kendt for at tillade beslaglæggelse af flygtninges værdigenstande, men også rummer en lang række andre stramninger, blandt andet af familiesammenføring.

Men svarene imponerede altså ikke Margrete Auken.

- Regeringen var venlige, men efterlod alligevel et rent teflonsvar. Rigtig mange fra parlamentet opdagede, at de ikke svarede på de svære spørgsmål, siger hun i en skriftlig kommentar.

Støjberg og Jensen forklarede blandt andet, at Danmark er blandt de få lande, der lever op til FN's målsætning om ulandsbistand og er et af de lande, der bruger flest penge på asylansøgere.

- I og for sig så pralede de berettiget, om alt det Danmark har gjort af godt på flygtningeområdet. Men det dækker over, alt det regeringen har skåret ned på, mener Margrete Auken.

Nogle parlamentarikere kritiserede under debatten de danske ændringer i skarpe vendinger.

- Netop fordi Danmark er et af de rigeste lande i Europa og længe har ført en loyal politik over for asylansøgere - netop derfor er det så forbavsende og skuffende, at sådan et budskab kommer fra Danmark, sagde tyske Conelia Ernst.

Der var dog også opbakning til Jensen og Støjberg.

- Jeg synes, De har ret, og jeg synes, at Sverige skulle gøre som Dem, sagde svenske Kristina Winberg.

Støjberg benyttede lejligheden til at forklare de nærmere detaljer i forslagene. Hun mener, at forslaget, der blandt andet omfatter den omstridte smykkelov, er blevet misforstået.

- En asylansøger, der kommer til Danmark, får som nævnt hjælp og støtte. Men medbringer asylansøgeren tilstrækkelige midler, må asylansøgeren selv dække udgifter til kost og logi, sagde hun blandt andet.

/ritzau/