Auken: EU-regler for GMO-afgrøder er en trojansk hest

Skrevet af admin

13/01/2015

Dagens topnyheder

Europaparlamentet har ved en afstemning tirsdag godkendt nye EU-regler, der skal gøre det muligt for EU-lande at sige nej til gensplejsede afgrøder, som ellers er godkendt til brug i hele EU.

Muligheden for at dyrke gensplejsede afgrøder har delt EU's medlemslande i flere år, og i øjeblikket er det kun tilladt at dyrke én type genmodificeret majs, der er fremstillet af firmaet Monsanto.

Selv om miljøforkæmpere kan glæde sig over, at nye regler gør det nemmere for enkeltlande at forbyde de afgrøder, de ikke bryder sig om, er de også kritiske over for, at de nye regler giver industrien mere magt og dårligere mulighed for at beskytte hele EU.

SF's europaparlamentariker Margrete Auken siger, at prisen for at gøre det nemmere for nogle lande at forbyde kontroversielle GMO-afgrøder, er, at andre omvendt får lettere ved at tillade dem.

- Den nye ordning pålægger ikke de medlemsstater, som tillader GMO, at beskytte de GMO-fri landbrug.

- Pollen og frø spreder sig jo med vind og insekter tværs over både marker og landegrænser. Jeg frygter, at vi nu har lukket den trojanske hest ind i EU, og at vi fremover vil se GMO dukke frem overalt i Europa, siger Margrete Auken i en pressemeddelelse.

/ritzau/